Referendum o EU: Nizozemsko se možná vydá v britských stopách

Amsterodam - V šestnáctimilionovém Nizozemsku roste šance, že po britském vzoru vypíše referendum o Evropské unii. Příslušnou petici už podepsalo přes 50 tisíc lidí a má podporu několika parlamentních stran: mimo jiné i známého kritika přistěhovalců Geerta Wilderse a zákonodárců ze stran socialistů, seniorů nebo práv zvířat. Koaliční vláda je kvůli referendu rozpolcená.

„Nasbírali jsme víc než 52 tisíc podpisů od lidí, kteří podporují požadavek, aby se už bez referenda nepřesunovaly do Bruselu další pravomoci,“ říká spoluautor petice Thierry Baudet. Šéf senátního klubu Socialistické strany Tiny Kox se například obává, že pokud se referendum nevypíše a vše se nechá jen na politicích, odpor občanů vůči unii poroste.

Evropskou unii považuje podle průzkumů za nedemokratickou přes 60 procent Nizozemců. I když ji spoluzakládali, řadě z nich se nelíbí třeba placení dluhů za krachující země nebo bankovní a rozpočtový dohled z Bruselu. Rostoucí euroskepticismus v Evropě ukazuje, že Nizozemci s tímhle pocitem nejsou rozhodně sami. Nejdál zašli Britové, když premiér David Cameron slíbil referendum o setrvání v unii.

Nizozemsko
Zdroj: ČT24

Podle expertů ale nelze s Londýnem srovnávat euroskepsi Nizozemců, která je jiná: Nizozemsko bylo totiž tradičně stoupencem EU a rozdíl je v tom, že se jen stává kritičtějším. Referendem o euru se přitom šermovalo i při volbách v Itálii a protiunijní nálady kvůli nařízeným škrtům zná Řecko i Portugalsko. Kritika se zvedá i v bohatých zemích - současně s tím, jak krize postupuje na sever.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)