Řecký soud snížil trest dvěma Čechům obžalovaným z nedovoleného focení

Komentátor ČRo Kulidakis: Češi fotili jednu z největších armádních základen (zdroj: ČT24)

Odvolací soud v Řecku snížil dvěma českým programátorům podmíněný trest za nedovolené focení řeckých vojenských objektů. Loni dostali dva a půl roku vězení s odkladem na tři roky, po odvolání jim soud uložil trest jeden a půl roku opět s tříletým odkladem. Napsala to Mladá fronta Dnes (MfD). Původně byli obžalováni ze špionáže. Oba se hájili, že si jen na dovolené fotografovali krajinu.

Martin Pezlar a Ivan Buchta byli v Řecku zadrženi v září 2012 na ostrově Limnos. Jako zaměstnanci softwarové firmy pořizovali podle dřívějších informací médií pro novou počítačovou hru snímky vojenských objektů v citlivé oblasti u hranice s Tureckem. Oba se ale poté bránili, že v Řecku jen trávili dovolenou jako turisté.

Muži v době, kdy byli zadrženi, pracovali pro společnost Bohemia Interactive, která vyvíjí počítačové hry. Společnost tehdy ale také odmítla, že by její zaměstnanci byli v Řecku pracovně.

V médiích se v době zadržení obou mužů objevily informace, že za údajnou špionáž mohou Češi dostat až dvacetiletý trest vězení. V zájmu jejich propuštění se angažovala česká diplomacie i další představitelé státu a také 21 tisíc občanů formou petice.

Tehdejší premiér Petr Nečas se kvůli tomu sešel s předsedou řecké vlády Antonisem Samarasem a prezident Václav Klaus ve věci poslal dopis svému řeckému protějšku.

Pezlar a Buchta strávili čtyři měsíce ve vazbě, z které byli propuštěni po zaplacení kauce v lednu 2013. Každý musel zaplatit podle jejich advokátky 5000 eur (tehdy celkem zhruba 256 tisíc korun). Poté se vrátili do Česka. Jejich případ byl později překvalifikován z trestného činu špionáže na přečin nedovoleného fotografování.