Řecko vzdělává 2500 dětí migrantů. Učí se spolu s řeckými žáky

Řecko vzdělává děti uprchlíků, zařadilo je do tříd k řeckým žákům (zdroj: ČT24)

V uprchlických táborech v Řecku je v současnosti asi dvacet tisíc dětí ve školním věku. Většina z nich se ke vzdělání nedostane. Projekt řecké vlády, Evropské unie a OSN ale dal od října dětem migrantů možnost zasednout do tříd spolu s řeckými žáky. Nejdřív se soustředil na pět zařízení, teď do řeckých tříd chodí děti ze dvaatřiceti táborů.

„Předtím šlo jen o neformální vzdělávání uvnitř uprchlických táborů. Je to klíčové, protože každé dítě má právo chodit do školy. Vzdělání není privilegium, patří to k základním lidským právům,“ uvedl koordinátor vzdělávacího projektu pro uprchlíky Iannis Baveas.

Možnost chodit do školy dostal stejně jako dalších 2500 dětí migrantů desetiletý Abbas. Do řeckého tábora Malakasa přijel s afghánskou rodinou před rokem a půl. Většinu času si krátil hrami s ostatními dětmi nebo na mobilu. Od jara ale chodí do školy. „Chodím do školy tři měsíce. Je velmi důležité studovat, je to důležité pro mou budoucnost,“ říká Abbas Noori.

Děti se učí řecky, anglicky i umění

Do škol vzdálených dva až osmnáct kilometrů děti rozváží autobus. Pro Abbase je to do základní školy v Avloně jen patnáct minut. Jeho škola ke svým 235 žákům přibrala 15 uprchlíků a integrace zatím až na drobné incidenty funguje dobře. Učí se řečtinu, angličtinu, matematiku, IT, umění i gymnastiku.

„Za poslední dva a půl měsíce se naučily zhruba 300 slov. Myslím, že je to dobré. Ale nejlepší je, že mají velký úsměv na tváři,“ uvedl učitel na základní škole v Avloně Giannis Stefandis.

Všichni si ale uvědomují, že jde jen o dočasné řešení. Rodiny uprchlíků jsou velmi mobilní a každou chvíli mohou odejít. „Evropská komise rodinám platí byty a děti potom budou moci začít chodit i na ranní školní vyučování. Tenhle program je připravuje na lepší integraci do státního systému,“ popisuje humanitární pracovník Jorgos Kaprannis.

Abbasův otec sní o Švýcarsku. Za poslední dvě dekády, co rodina žila v Íránu, pro ně bylo těžké dětem vzdělání zajistit. „Doufám, že bude dál chodit do školy, líbí se mu tam. Jsem optimistický, doufám v budoucnost. Jeden z důvodů, proč jsme emigrovali, byl právě přístup dětí ke vzdělání,“ uvedl otec Abbase Mohammad Ibrahim Noori.

Od ledna do června letos do Evropy připlulo po moři na 72 tisíc lidí. I když je to výrazně méně než loni, problém nevymizel a s létem vždy sílí.