Řecko přestěhovalo uprchlíky ze stanů do budov, kde chybí toalety či elektřina

Základní věci jako je dostatek vody, potravin či hygienických zařízení požaduje v řeckých zařízeních pro uprchlíky Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). V některých z těchto zařízení jsou totiž podle mluvčí úřadu Melissy Flemingové podmínky zcela nevyhovující a Atény by to měly urychleně změnit. Platí to obzvlášť pro místa, kam byli přestěhováni migranti z Idomeni.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky skončili uprchlíci ze stanového tábora v Idomeni v několika budovách v okolí, vesměs v bývalých skladech nebo nefunkčních továrních halách, které se často nedají pořádně větrat, v nichž není dost jídla a pitné vody a kde chybí sprchy, toalety i přívody elektřiny.

Do provizorních zařízení na severu země řecké úřady přestěhovaly z Idomeni několik tisíc lidí. Podle Flemingové tam panuje obzvlášť kritická situace.

„Vyzýváme řecké úřady, aby s pomocí finančních příspěvků Evropské unie rychle našly lepší alternativy,“ uvedla mluvčí.

Evakuaci Idomeni dokončily Atény ve čtvrtek. Tábořiště vzniklo ve druhé polovině loňského roku, kdy přes hranici proudili blízkovýchodní uprchlíci přicházející z Turecka po takzvané balkánské cestě zejména do Německa. Letos v březnu ale Makedonie hranici zcela uzavřela poté, co Rakousko oznámilo, že další uprchlíky přijímat nebude a stejný krok přijaly další balkánské země na cestě.

Střet mezi uprchlíky v Calais

Provizorní tábořiště přetrvává u severofrancouzského města Calais, kde ve čtvrtek řešili hromadnou bitku mezi afghánskými a súdánskými uprchlíky, nebyl to tady ale první násilný střet mezi migranty. Do rvačky se podle úřadů zapojilo dvě stě až tři sta lidí. Dřívější informaci agentury AFP o střelném zranění zástupce prefektury popřel.

Hořící stany během střetů migrantů v Calais
Zdroj: ČTK/AP

Příčina sporu, který vedl k hromadné bitce, není známa. K násilí ale došlo v okamžiku, kdy dobrovolníci rozdávali migrantům jídlo. Zranění utrpělo 33 migrantů, pět dobrovolníků a dva policisté. Migranti během bitky útočili noži, kameny, holemi a klacky. Tři lidé byli zraněni vážně.

Během rvačky vzplanulo i několik stanů a provizorních dřevěných obydlí, požár přijelo na místo hasit 15 hasičských vozů, uvedla AFP. Zhruba čtyřem stovkám policistů se nakonec podařilo bitku ukončit, použít ale museli slzný plyn.

Ačkoli se francouzské úřady dlouhodobě snaží počet obyvatel Džungle snížit, a v březnu proto část tábora evakuovaly, zůstává v provizorních podmínkách připomínajících chudinské čtvrti rozvojového světa zhruba pět tisíc lidí. Migranti se snaží z Calais dostat přes Lamanšský průliv do Británie.