Rakouskou kampaní cloumaly emoce – i hrozba nových třicátých let

V Rakousku se končí mnohaměsíční kampaň před prezidentskými volbami, už v neděli voliči rozhodnou o tom, zda do Hofburgu vyšlou kandidáta nacionálně populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norberta Hofera, nebo bývalého předsedu strany Zelených Alexandera Van der Bellena. Finále kampaně patřilo zejména debatě o rakouském evropanství – a vzájemným útokům na sociálních sítích.

Jedním z nejdiskutovanějších příspěvků posledních dní se stalo video, které na Facebook umístil Van der Bellenův tým a které zhlédlo kolem 3,3 milionu lidí. Devětaosmdesátiletá Gertrude, která za druhé světové války přežila pobyt v koncentračním táboře, se v něm rozhodla podělit o své obavy z případného vítězství kandidáta FPÖ Norberta Hofera.

„(Chtějí) dostat z národa, z lidí, ty nejnižší pudy. Ne to slušné, nýbrž to nejnižší. A to už tu jednou bylo,“ říká na videu seniorka. „Když Židé museli čistit ulice, stáli Vídeňané, ženy, muži, dívali se a posmívali… A to se snaží z lidí zase dostat na povrch. A to bolí. Toho se bojím,“ dodává.

Bodem zlomu pro ni prý bylo, když předseda FPÖ Heinz Christian Strache před časem hovořil o tom, že není vyloučené, že v Rakousku kvůli přílivu migrantů vypukne občanská válka jako ve 30. letech minulého století, kdy se proti sobě se zbraní v ruce postavili socialisté a konzervativci. „Tehdy jsem viděla první mrtvé v životě, bohužel ne poslední,“ vzpomíná na videu pamětnice. „To se nesmí opakovat. Pro mě jsou to asi poslední volby, ale mladí mají před sebou celý život a oni se musí postarat o to, aby se jim dál dobře vedlo.“

Tribun lidu?

Aktivní byl na Facebooku samozřejmě také tým Norberta Hofera. Kandidáta FPÖ se snažil představit jako muže z lidu, který nepatří k elitě a běžně třeba seká před svým domem trávník a po domovském Pinkafeldu jezdí na mopedu.

Videa na podporu Hofera, která jeho tým sdílel, na rozdíl od jeho soupeře neukazují politiky a umělce (Van der Bellena podpořila například Conchita Wurst), ale běžné lidi se všedními starostmi. Snaha vyzdvihnout to, že Hofer je kandidátem lidu, nikoli elit, se přitom jako červená nit táhla celou jeho kampaní.

Hofer se současně snažil během kampaně na sociálních sítích vystupovat především důstojně, jak se patří na budoucí hlavu státu. Hlavní platformou útoků proti Van der Bellenovi se tak stal facebookový účet předsedy FPÖ Stracheho. „VDB volil komunisty. A to i po krvavém potlačení Pražského jara,“ napsal Strache například o expředsedovi Zelených tento týden.

EUsterreich versus Öxit

Samotní kandidáti uzavřeli mnohaměsíční kampaň (způsobenou zrušením původního hlasování) sporem o rakouské evropanství a členství v Unii. Původní vypjatá diskuse o migrační krizi tak ustoupila poněkud do pozadí.

Van der Bellen ve svém posledním vystoupení řekl, že chce být prezidentem všech - a nejen některých Rakušanů – a v průběhu celé kampaně velmi usiloval o to, aby ho voliči vnímali jako proevropského kandidáta. „Záleží na tom, kterým směrem se chce Rakousko vydat. Chceme znovu vztyčit naše staré hranice a jít dál sami, anebo chceme, aby Rakousko zůstalo důležitým členem Evropské unie?“ ptal se s odkazem na protievropský osten Svobodných.

Hofer se naopak v posledním projevu ohradil proti obvinění, že by usiloval o vystoupení Rakouska z Evropské unie, a prohlásil, že ti, kteří mluví o potřebě öxitu (rakouského „brexitu“) své zemi škodí. Označil se za Evropana a především Rakušana, který chce v čele státu prosazovat rakouské zájmy. „Můžeme věřit v Rakousko. Lidé chtějí tuto zemi posunout dopředu, staré nánosy prachu musí zmizet a my musíme být znovu pyšní na to, že jsme Rakušané,“ prohlásil. 

Rakouská volba: Hofer, nebo Van der Bellen? (zdroj: ČT24)