Pyrotechnik al-Káidy vyrobil výbušninu, která by prošla detektorem

Saná - Pyrotechnik al-Káidy působící na Arabském poloostrově (AQAP) Ibráhím Asírí údajně vyrobil výbušninu, která neobsahovala žádné kovové složky a unikla by tak detektorům při osobní prohlídce na letišti. Al-Káida chtěla výbušninu použít k dalšímu sebevražednému atentátu na americké letadlo. CIA důvěrnou informaci o odhalení plánu al-Káidy zveřejnila. Členové Kongresu, kteří odpovídají za bezpečnost, ale nyní odhalení případu ostře kritizují. Především informaci týkající se dvojitého agenta. Podle nich totiž zvyšuje riziko dalších teroristických činů.

Agent americké CIA, který zmařil plán jemenské al-Káidy na útok na letadlo, prozradil
Američanům také místo úkrytu šéfa této teroristické sítě Fahda Kúsy. Bezpilotní letoun poté Kúsu minulý týden zabil. Podle televize CBS se CIA musela kvůli zabránění atentátu na letadlo vzdát cenného informačního zdroje uvnitř al-Káidy. „Byla to od rozvědky skvělá práce. CIA a spolupracující tajné služby dokázaly proniknout do al-Káidy na Arabském poloostrově a nejen zmařit plánovaný atentát, ale ještě získat informace o úkrytu předáků al-Káidy, včetně Fahda Kúsy,“ řekl CBS analytik Juan Zarate.

Zveřejnění dubnové akce prý ohrožuje další mise v Jemenu. „Pokud se stane něco špatného proto, že někdo informaci vypustil příliš brzy, bude to katastrofa a taky trestný čin,“ prohlásil Mike Rogers z Výboru Sněmovny pro tajné služby. Velké vyšetřování už opravdu jednou nastalo, a to když roce 2003 odhalil šéf kanceláře tehdejšího viceprezidenta Dicka Cheneyho, Lewis Libby, identitu tajné agentky CIA. Byla to pomsta za to, že její manžel - poradce vlády - zpochybňoval informace, kterými Bílý dům ospravedlňoval invazi do Iráku.

V tomto případě přineslo odhalení agentky pouze konec její kariéry. Mnoho pracovníků CIA ale zaplatilo životem za cílené předání informací nepříteli. Z doby po skončení studené války sedí v amerických věznicích na doživotí dva dvojití agenti KGB, Aldrich Ames a Robert Hanssen. Na svědomí mají desítky svých kolegů.

Peter King, předseda sněmovního výboru pro bezpečnost:

„CIA ani vláda to neodtajnily, je skutečně nešťastné, že to vyšlo najevo, protože to může narušit operace v zámoří. Domnívám se, že z toho vzejde rozsáhlé vyšetřování.“

Výbušninu měl vyrobit Asírí

Asírí údajně vyrobil výbušninu i pro nezdařený letecký atentát na letadlo do Detroitu v roce 2009 a o rok později pak bomby umístěné do zásobníků počítačových tiskáren. Ještě předtím zorganizoval útok, který americké ministerstvo zahraničí odsoudilo za „brutalitu, důmyslnost a složitost“. Atentátníkem byl v tomto případě Asírího bratr a v srpnu 2009 se mu v Džiddě podařilo zranit člena saúdskoarabské protiteroristické služby.

USA, které získaly díky nasazenému agentovi výbušninu určenou pro nový atentát, se domnívají, že ji připravil buď Asírí, nebo některý z jeho studentů.

Radikální muslimové
Zdroj: ČT24

Asírí pochází z rodiny vojáka ze Saúdské Arábie. Při jednom zátahu na islámské radikály byl v Saúdské Arábii zatčen a uvězněn. V roce 2006 odešel do Jemenu. V jednom z rozhovorů pak prohlásil, že si v Saúdské Arábii uvědomil, do jaké míry Saúdští Arabové „přisluhují křižákům a chovají nenávist vůči skutečným vyznavačům Boha“.

Asírí byl jednu dobu pokládán za mrtvého

Spolu s bratrem a jemenským spolupracovníkem šéfa al-Káidy Usámy bin Ládina dostali do Jemenu Anwara al-Awlakiho, který se narodil v USA a byl vlivným propagátorem radikálního islámu. Loni v září Američané zabili Al-Awlakiho při útoku bezpilotního letadla a původně se myslelo, že mezi mrtvými je také Asírí.

Na americkém seznamu hledaných teroristů je Asírí od loňského března. USA ho považují za hlavního pyrotechnika AQAP, avšak odborník na Jemen z Princetonské univerzity Gregory Johnsen se domnívá, že Asírí předal své znalosti o výbušninách svým žákům, takže schopných pyrotechniků je v AQAP nyní víc. „On je jenom tím, koho známe jménem,“ řekl.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)