Ptačí chřipka v západní Africe – přes 300 milionů lidí v ohrožení

Akkra - Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) varuje před šířením nakažlivého druhu ptačí chřipky, který by mohl být přenosný i na člověka. Smrtelně nebezpečný virus H5N1 se rozšířil na trzích a farmách v Burkina Fasu, Ghaně, Nigeru, Nigérii a Pobřeží slonoviny v uplynulých šesti měsících.

Další šíření viru by se mohlo dotknout více než 330 milionů lidí v západní části Afriky. Ohrozilo by bezpečnost potravin a zdraví obyvatel v oblasti, která se stále ještě vzpamatovává z krize spojené s epidemií viru ebola.

„Je třeba přijmout neodkladná opatření k posílení veterinárních kontrol a systému předávání informací…, aby bylo možné vypořádat se s touto nemocí dřív, než se přenese na lidi,“ upozornil v prohlášení ředitel oddělení infekčních nemocí zvířat FAO Juan Lubroth.

Jen v Nigérii podlehlo viru H5N1 nebo bylo kvůli dalšímu možnému šíření nemoci preventivně usmrceno 1,6 milionu ptáků. To způsobilo vážné ekonomické škody a připravilo obyvatele o relativně levný zdroj proteinů.

Co je virus H5N1 zač?

Poprvé se objevil v Hongkongu v roce 1997. Od té doby se rozšířil mezi drůbeží zpočátku hlavně v Asii a pak po celém světě.

Ptačí chřipka se přenáší na člověka jen zřídka a pouze při přímém styku s nakaženou drůbeží. Má však potom vysokou úmrtnost - nepřežije ji přes polovinu nakažených. Nepřenáší se nicméně zatím vzduchem a ne z člověka na člověka.

Podle údajů WHO bylo na celém světě od roku 2003 do loňského října zaznamenáno téměř 668 potvrzených případů nákazy ptačí chřipkou v šestnácti zemích, z toho 393 lidí zemřelo.