Prvních osm hodin bylo nejhorších, říká propuštěný český rukojmí

Doněck/Berlín – Zavázané oči, spoutané ruce a neustále pod dohledem stráží. Tak vypadalo podle podplukovníka Josefa Přerovského několik prvních hodin poté, co jej společně s dalšími členy zahraniční kontrolorské mise OBSE zadrželi před týdnem na Ukrajině proruští separatisté. Byla to podle něj jedna ze tří situací, kdy se skutečně báli o život. Dnes se pozorovatelé dostali na svobodu. Večer přiletěli do Berlína, kde je uvítali ministři obrany jejich zemí, včetně Martina Stropnického. Ten ocenil, že má armáda ve svých řadách takové lidi, jako je Přerovský. Před půlnocí dorazil český důstojník do Prahy.

„Když nás zadrželi, první dva dny jsme v podstatě strávili ve sklepě, neustále stráženi a doprovázeni i na toaletu. Měli jsme zavázané oči, když jsme šli na toaletu,“ řekl český člen mise v telefonickém rozhovoru pro ČT. Po osm hodin od zajetí měli Přerovský a ostatní rukojmí zavázané oči a svázané ruce. „Nejhorších bylo právě prvních deset nebo osm hodin,“ přiznává. „Nejdříve nás velice důkladně prohledali. Sebrali nám tkaničky od bot, prohledali, jestli něco nemáme v botách, pak nám zavázali oči, svázali ruce.“

Přerovský: Třikrát jsme se báli o život

Později jim podle jeho slov ruce rozvázali a umožnili jim pohybovat se po sklepní místnost o rozměru 30 krát 15 metrů. Dodal, že ve sklepě byla poměrně zima - asi osm stupňů. „Nedalo se tam spát… Hlína, tři žárovky - a to bylo všechno,“ říká český důstojník. „Hlavou se nám honilo všelicos - ať to byly myšlenky na rodinu, ať to bylo to, že se odtamtud už nikdy nemusíme dostat. Báli jsme se o svůj život.“

Josef Přerovský po příletu do Berlína
Zdroj: ČT24

Po příletu do Berlína Přerovský v rozhovoru pro ČT upřesnil, že největší obavy o život měli inspektoři třikrát. Poprvé, když se zavázanýma očima a svázanýma rukama seděli na zemi a nevěděli, co s nimi bude. Slyšeli prý jen zvuky, jak si hrají strážní se zbraněmi. „Další kritická situace byla v sobotu, kdy jsme z toho sklepa byli přesunuti do čtvrtého podlaží do lepších prostorů, ale oni to využili k tomu, že s námi hráli nějakou psychologickou hru a řekli nám, že se blíží útok na Slavjansk a že nás rozmístí po budově a použijí jako živé štíty. Ta třetí situace, která byla opravdu hodně nepříjemná, byla včera v noci, kdy se v okolí Slavjansku rozhořely poměrně ostré boje a my jsme slyšeli dvě hodiny trvající šarvátky a střelbu a nevěděli jsme, co bude dál a co se s námi bude dít,“ doplnil český důstojník, kterého přišli do Berlína přivítat partnerka a ministr obrany Martin Stropnický.

Josef Přerovský po příletu do Prahy
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Stropnický: Jsem rád, že máme v armádě takové lidi

Na brífinku v Praze po příletu na kbelské letiště poděkoval Přerovský všem, kdo se podíleli na vysvobození všech pozorovatelů. Novinářům řekl, že jim únosci fyzicky neubližovali ani je netrápili hlady. Separatisté jim prý dávali pravidelně najíst pohankovou kaši, rýži a polévku. Okradli je ale o všechny cennosti a počítač, nic z toho jim při propuštění nevrátili.

Český důstojník přiznal, že pozorovatelé uvažovali o útěku. Kvůli tomu, že byli velká skupina, která by se ve městě plném ozbrojenců nedostala daleko, od toho nakonec upustili. 

Pro Přerovského byl incident první takovou zkušeností a v zajetí o svém dalším působení u vojska přemýšlel. „Svoji práci chci dělat dál,“ je rozhodnutý. „Jsem rád, že máme takové lidi v armádě,“ ocenil důstojníka ministr Stropnický.

Členy vojenské mise zadrželi před týdnem

Vojenská mise OBSE byla na parkovišti nedaleko Slavjanska zadržena v pátek 25. dubna. Pak je v centru města zavřeli v zabarikádované administrativní budově. V internaci bylo původně osm jejích členů, švédského důstojníka ozbrojenci propustili s ohledem na jeho zdravotní stav. Misi na východ Ukrajiny vyslalo Německo, které v ní má čtyři zástupce. Vojenské experty z Česka, Dánska a Polska k účasti v misi Berlín přizval.

Všech sedm důstojníků a pět členů jejich doprovodu bylo dnes propuštěno, podle ruských médií se o jejich osvobození zasloužil kremelský emisar Vladimir Lukin, který na Ukrajinu dorazil v pátek. Západní diplomaté hlavní zásluhu přičítají úsilí civilní mise OBSE, která na Ukrajině působí souběžně s vojenským týmem OBSE, podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka má mimořádný podíl na propuštění rukojmích Německo, zejména ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a kancléřka Angela Merkelová. Steinmeier na dnešní tiskové konferenci připustil, že podmínky, v jakých byli pozorovatelé zadržováni, byli tvrdší, než se předpokládalo. Poděkoval rovněž Lukinovi za pomoc při osvobození rukojmích.

Josef Přerovský:

„Hosty jsme byli v uvozovkách. Opustit naši budovu ani naši místnost nebylo možné bez povolení ozbrojené stráže.“

Ozbrojenci, kteří ovládají Slavjansk, sice zprvu odmítali jednostranně pozorovatele propustit, podle vůdce povstalců Vjačeslava Ponomarjova ale nebylo možné v situaci, kdy je na okraji města ukrajinská armáda, zajistit bezpečí zajatců. „Jsou to mí hosté, nechci aby přišli k úhoně,“ řekl agentuře Interfax. „Odcházejí tak, jak jsme jim slíbili. Oslavili jsme mé narozeniny a teď můžou odjet,“ řekl samozvaný starosta Slavjansku Ponomarjov, který se s týmem vojenských expertů a jeho ukrajinským doprovodem osobně rozloučil. Zaorálek v rozhovoru pro ČT nicméně zpochybnil, že by šlo o dobrou vůli povstalců. Separatisté si podle něj spíš uvědomili, jak je pro ně situace vážná a že by se stali kriminálníky, pokud by se pozorovatelům cokoliv stalo. Samotné zajmutí členů mise označil Zaorálek za projev banditismu.

Tým kontrolorů odpoledne na jednom ze silničních kontrolních postů u Slavjanska převzal generální tajemník Rady Evropy Thorbjörn Jagland, který je odvezl do Doněcku. Cesta vojáků ze Slavjanska ale byla komplikovaná. Navzdory předběžné dohodě o hladkém odchodu mise z města narazili evropští důstojníci na přestřelku mezi vzbouřenci a ukrajinskou Národní gardou a museli vyčkat klidu zbraní.

Letoun německé armády, vypravený na Ukrajinu speciálně pro tuto příležitost, večer dopravil skupinu inspektorů do Berlína. Tam na ně na letišti Tegel vedle Stropnického čekali i německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová a její kolega z Dánska Nicolai Wammen. Německé pozorovatele přímo na letišti uvítali i jejich rodinní příslušníci.

„Já jsem především rád, že jsou všichni účastníci té mise OBSE konečně ve svobodném světě,“ řekl Stropnický v Berlíně českým novinářům. Na příkladu osvobození inspektorů se podle něj ukázalo, že v krizových chvílích spolupráce v Evropské unii a v Severoatlantické alianci funguje. Ocenil přitom roli Berlína při jednání o osvobození rukojmích. „Je dobře a logické, že se toho ujalo Německo. Ta šance byla větší, jejich kontakty tam jsou lepší, takže určitě to té věci pomohlo,“ řekl.

USA a Rusko se shodly na možném rozšíření vlivu OBSE

Šéf americké diplomacie John Kerry se dnes v telefonickém rozhovoru dohodl se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem na možném rozšíření vlivu OBSE na snižování napětí na Ukrajině. Kerry také upozornil na možnost dalšího zpřísnění západních sankcí proti Rusku, pokud se potvrdí, že Moskva nadále ovlivňuje situaci na východě Ukrajiny.

Kerry uvítal dnešní propuštění inspektorů OBSE na východě Ukrajiny, ale také vyzval Rusko, aby přestalo podporovat povstalce, kteří obsadili vládní budovy ve více než desítce měst a obcí na Ukrajině. Podle Kerryho je zapotřebí vícero kroků ke skutečnému snížení napětí v oblasti. Lavrov pro změnu vyzval USA, aby přiměly mocenské orgány v Kyjevě k okamžitému zastavení vojenské operace proti proruským aktivistům.

Hlavní události dnešního dne na Ukrajině:

  • Proruští radikálové dnes po týdnu propustili tým vojenských pozorovatelů OBSE.
  • Český člen mise podplukovník Přerovský dorazil v noci do Prahy.
  • Jihoukrajinská Oděsa drží smutek za čtyři desítky obětí pátečních nepokojů.
  • Ukrajinské jednotky, které na východě země vedou operaci proti separatistům, dnes obsadily Kramatorsk a ovládly strategické body ve Slavjansku.
  • Proruští povstalci v Luhanské oblasti vyhlásili všeobecnou mobilizaci mužského obyvatelstva a zákaz nočního vycházení.
  • Předák krymských Tatarů Mustafa Džemilev se neúspěšně pokusil dostat na Krym.
  • Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's upozornila, že pokud by Ukrajina ztratila další území na východě, pravděpodobně by přestala být schopna splácet své dluhy.