Prvních deset dobrovolníků začalo na sobě testovat vakcínu proti ebole

Ženeva – Ve švýcarském městě Lausanne začalo první testování americké vakcíny proti ebole. V pátek si experimentální látku nechala vpíchnout lékařka humanitární organizace, celkem se zatím testování podrobilo deset dobrovolníků. V plánu je účast sto dvaceti lidí.

Testování americké vakcíny proti ebole (zdroj: ČT24)

Vakcína, kterou vyvinula americká firma, je jednou z variant, které by lékařům mohly pomoci bojovat s nákazou eboly, která v západní Africe usmrtila už pět tisíc lidí. Dobrovolníci, kteří se v Lausanne podrobují zkoušce, budou následujících šest měsíců docházet na krevní testy. Zjišťovat se bude jak účinnost, tak i bezpečnost látky. První výsledky by měly být k dispozici v lednu.

V pátek se první účastnicí testování stala lékařka humanitární organizace Medair, kterou v dalších týdnech čeká cesta do Guiney a Sierry Leone. Jestli jí ale vakcína poskytne nějakou ochranu, v té době ještě nebude vědět. „Myslím, že čím dřív budeme mít vakcínu, která funguje a je bezpečná, tím dřív můžeme očkovat lidi v západní Africe i kdekoliv jinde, kde by se ebola mohla rozšířit,“ komentovala.

Zkoušky se bude účastnit sto dvacet lidí, ale samotnou vakcínu aplikují lékaři jenom u sta dobrovolníků, aby zachytili i placebo efekt. Mnozí z těchto lidí přitom pracují u nevládních organizacích, které pomáhají v Africe.

Lékaři budou během kontrol dobrovolníků měřit protilátky na proteiny, které se vytváří působením vakcíny. „Zároveň budeme zkoumat, zda mají bílé krvinky odlišnou biologii po vystavení vakcíně,“ uvedl profesor Vincent Mooser z lausannské nemocnice. Důležité bude, jestli vakcína spustí imunologickou reakci. Následně totiž mohou lékaři připravit rozsáhlejší studii.

Ve švýcarském městě Lausanne se testuje látka, kterou vyvinul americký National Institute of Allergy and Infectious Diseases (Národní institut pro alergie a infekční onemocnění) spolu s farmaceutickou společností GlaxoSmithKline (GSK). Vakcínu tvoří virus, který bývá genetickým nosičem jednoho z proteinů eboly, jde o geneticky modifikovaný šimpanzí adenovirus.