První arktická mapa vymezuje území, o které se hádají světové mocnosti

Londýn - Britští vědci představili první mapu, která podrobně vymezuje sporné oblasti kolem severního pólu. Na mapě Arktidy vyznačili nejen území, která si jednotlivé státy nárokují, ale taky nové zdroje konfliktu. A tak by mapa měla pomáhat právě při řešení územních sporů. Spojené státy, Rusko, Kanada, Dánsko a Norsko stále intenzivněji soupeří o co největší díl arktického území. Na univerzitě v britském Durhamu proto nakreslili mapu, která zobrazuje reálné požadavky všech zúčastněných.

„Všechny přímořské státy mají nárok na nerostné suroviny z území do 200 námořních mil od pobřeží. Použili jsme speciální geografický program, který nám pomohl vypočítat tyto nároky úplně přesně,“ vysvětluje jeden z vědců Martin Pratt.

Britští vědci do mapy promítli i požadavky z poslední oby. Některé země si nárokují území vzdálené až 350 námořních mil od pobřeží. Zdůvodňují to podmořskými výběžky pevninského šelfu. „Snažili jsme se zaznamenat všechny dosud známé nároky, dohodnuté hranice i věci, které se ještě na žádných mapách neobjevily - oblasti, které by si mohly nárokovat USA, Kanada a Dánsko,“ říká k tomu Pratt

Mocnosti oživily zájem o arktickou oblast loni v létě, kdy ruská expedice položila vlajku na dno Severního pólu. Vlastní výpravu zorganizovalo taky Dánsko. „Nezajímají nás ledovce, ale to, co je pod nimi. Předpokládáme, že se tam ukrývají velké zásoby ropy a plynu,“ vyjádřil se tehdy dánský ministr pro vědu Helge Sander.

Podle průzkumu amerických geologů z minulého měsíce leží pod Arktidou asi 90 miliard barelů ropy. To je zhruba sedm procent předpokládaných celosvětových zásob.