Při výbuchu granátu v Afghánistánu se zranil český voják

Kábul - V Afghánistánu se dnes zranil český voják. Krátce po poledni na společnou patrolu koaličních a afghánských sil zaútočili ozbrojenci granátem. Po explozi protitankového granátu má příslušník Provinčního rekonstrukčního týmu ČR zlomenou nohu, má také střepiny v ruce. Voják dostal okamžitou první pomoc.

„Mohu potvrdit, že dnes krátce po poledni afghánského času se zranil voják českého Provinčního rekonstrukčního týmu. Došlo k tomu v průběhu plnění operativního úkolu v distriktu Baraki Barak, kdy došlo k útoku na společnou patrolu afghánských a koaličních sil. Následkem výbuchu reaktivního protitankového granátu voják utrpěl zlomeninu dolní končetiny a lehké střepinové poranění ruky,“ uvedla Jana Růžičková, mluvčí generálního štábu české armády.

Později byl voják převezen k lékařskému ošetření na základně Shank. V nejbližších hodinách bude převezen k českému chirurgickému týmu do vojenské nemocnice na základně KAIA v Kábulu.

V Afghánistánu v současnosti působí asi 600 českých vojáků. Nejvíce z nich se podílí na ochraně civilních pracovníků v Lógaru.