Předvolební Ukrajina zůstává rozdělena - rozhodne se o víkendu

Kyjev – Před nedělními parlamentními volbami je Ukrajina stále rozdělená. Východ podporuje proruskou vládní Stranu regionů prezidenta Viktora Janukovyče navzdory určitému zklamání z její politiky, zatímco západ země volí prozápadní opozici a nacionalisty. Od 18. října sice nebyly zveřejněny průzkumy, podle těch dřívějších si ale Strana regionů udržuje před rozdělenou opozicí náskok. Tábor odpůrců Janukovyčovy strany oslabilo i uvěznění expremiérky a opoziční vůdkyně Julije Tymošenkové. Předvolební kampaň dneškem končí.

Strana regionů, pro kterou by v tuto chvíli podle průzkumů v celé zemi hlasovalo asi 23 procent voličů, může ve svých tradičních baštách na východě a jihu země počítat s 36 až 41 procenty hlasů. Komunisté, současní spojenci prezidentovy strany, mohou v těchto regionech, kde se těší značné popularitě, nasbírat 15 až 19 procent hlasů, zatímco v celostátním měřítku mají podporu jen deseti procent lidí. Na západě země se těší velké podpoře hlavní opoziční aliance, do níž patří především strana Baťkyvščina (Vlast) bývalé premiérky Tymošenkové. Své hlasy by jí tam dalo 25 procent voličů, zatímco v celostátním měřítku by to bylo jen 15 procent. Strana Udar slavného boxera Vitalije Klička tam má nyní podporu 24 procent voličů (celostátně 16 procent) a nacionalistická formace Svoboda 12 procent (celostátně pět procent). 

I když Vlast ohlásila už dlouho před volbami projekt „sjednocené opozice“, k partnerství získala jen menší stranu Fronta změn bývalého ministra zahraničí Arsenije Jaceňuka. Kličko s Udarem dlouho váhal, aby nakonec Tymošenkové nezávazně přislíbil spolupráci až v novém parlamentu. Do voleb prý nemá v úmyslu se vázat.

O 450 míst v jednokomorovém parlamentu se budou ucházet kandidáti v kombinovaném většinovém a poměrném systému hlasování. Do voleb se přihlásilo 87 politických stran, na jedno poslanecké křeslo připadá průměrně 11 uchazečů. Volbám bude přihlížet přes 3 000 zahraničních pozorovatelů. Předvolební kampaň byla zřejmě nejnákladnější v dějinách země: politické strany stála v přepočtu 2,35 miliardy korun.

Liberální a prozápadní opozice stála za Oranžovou revolucí, jež zabránila Janukovyčovi stát se v roce 2004 prezidentem. Jeho vítězství bylo po masových protestech anulováno. Bývalý prezident z let 2005 až 2010 Viktor Juščenko a Tymošenková rozzlobili ruskojazyčný východ a jih země prosazováním ukrajinštiny a vstupu do EU a NATO. Jak v rozhovoru pro ČT24 upřesnil Jan Šír z Institutu mezinárodních studií, hlavními tématy voleb jsou tradičně další směřování Ukrajiny (zda blíže k Rusku, nebo k EU), sociální a ekonomická krize, státní jazyk nebo podoba politického systému.

  • Vládnoucí Strana regionů prezidenta Viktora Janukovyče nabízí stabilitu a blahobyt, slibuje pětiprocentní růst ekonomiky, stabilitu měny, zrušení závislosti na dovozu energetických surovin a možné zrušení povinné služby v armádě.
  • Vlast (Baťkivščyna) sází na boj s korupcí; slibuje zákon o odvolání prezidenta a o odvolávání poslanců a změny v jejich nedotknutelnosti.
  • Udar slibuje hlavně boj s korupcí pod heslem Nastal čas úderu. Kličko upozornil, že se objevují snahy jeho stranu diskreditovat. Na západě Ukrajiny se prý objevují noviny, kde ho nazývají rusofilem, a na východě ho označují za nacionalistu.
  • Komunisté tradičně horují pro „ústavní potvrzení práva národa ovládat svoje přírodní zdroje, zemi i výrobní aktiva“ a také slibují boj s korupcí.
  • Nacionalisté ze Svobody obviňují politické oponenty z „ukrajinofobie“ a požadují zrušit „antiukrajinský“ jazykový zákon, který otevřel cestu k vyhlášení ruštiny jako fakticky druhého úředního jazyka v místech se silnou ruskojazyčnou populací. Chtějí místo něho přijmout zákon o ochraně ukrajinštiny.

Julija Tymošenková byla v roce 2011 odsouzena k sedmiletému vězení za zneužití pravomocí. Její aféra vyvolala bezprecedentní krizi mezi Ukrajinou a Evropskou unií. Opoziční vůdkyně dnes varovala Ukrajince před svým největším rivalem Janukovyčem. Nedělní hlasování popisuje jako „válku, která může skončit vaším vítězstvím a přinést šanci na změnu, nebo naším naprostým historickým selháním“. V prohlášení, které přečetla její dcera Jevhenija, Tymošenková své krajany upozorňuje, že „pokud díky vašim hlasům Janukovyč coby politik přežije, nastolí diktaturu a nikdy se dobrovolně nevzdá moci“. Ukrajina se pak prý dostane „do izolace od zbytku světa“.