Prasečí chřipka zabila v USA 36 dětí, první oběť hlásí Itálie

Washington - Ve Spojených státech zemřelo na takzvanou prasečí chřipku již 36 dětí. Všem bylo méně než 18 let, sedm z nich bylo mladších pěti let. Sedmašedesát procent z nich mělo vážné zdravotní potíže jako například astma, což snížilo jejich obranyschopnost proti viru H1N1. Pět procent dětí ale nemoci podlehlo, přestože byly naprosto zdravé, uvedlo Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC). Podle posledních údajů zemřelo na prasečí chřipku ve Spojených státech 477 lidí.

Podle zástupců CDC je velmi důležité, aby nákaza prasečí chřipkou byla u dětí rozpoznána včas a dostalo se jim rychlé a účinné lékařské péče. Toto pravidlo platí obzvlášť u dětí trpících nějakým dalším onemocněním.

Itálie má první oběť

Reportáže Markéty Hýlové a Adama Kautského (zdroj: ČT24)

V Itálii v noci na dnešek zemřel první člověk nakažený prasečí chřipkou. Informovala o tom nemocnice v Neapoli, kde pacient ležel. Šlo o 51letého muže, který již dříve trpěl závažnými zdravotními problémy.

Podle úterní zprávy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) za poslední týden takzvané prasečí chřipce v evropských státech podlehlo 22 lidí. Ve světě se podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nemocí nakazilo přes 200 tisíc lidí a přinejmenším 2200 osob jí podlehlo, z toho 111 v Evropě.

H1N1 zatím nezmutoval

WHO vyhlásila začátkem června pandemii nové chřipky. Podle ní to nesvědčí o nebezpečnosti nemoci, ale spíše o jejím rychlém šíření po světě. Většina pacientů totiž měla jen mírnější příznaky. WHO ve své nejnovější zprávě také uvádí, že virus prasečí chřipky zatím nezmutoval, a není tak nebezpečnější než letos v dubnu, kdy se začal šířit po světě.

Britská vláda snížila odhad možného počtu obětí

Poradci britské vlády dnes snížili možný počet obětí, který by si v nejhorším případě takzvaná prasečí chřipka v této zemi mohla vyžádat, z dosavadních 65 tisíc na 19 tisíc. K tomuto odhadu dospěli po vyhodnocení dosavadního postupu nákazy v Británii. Nejnovější údaj vychází z modelu, kdy by se nakazil každý třetí obyvatel Británie. V zemi na prasečí chřipku zatím zemřelo 70 lidí, z toho 61 v Anglii.