Postmubarakovskému Egyptu vládne heavy metal

Káhira - Víc než rok a půl po pádu prezidenta Husního Mubaraka Egyptem stále zmítá politické napětí. Uprostřed nejistoty z dalšího vývoje se ale stále víc daří nezávislé kultuře. V tradiční muslimské společnosti mimo jiné roste čím dál sebevědomější heavy metalová scéna. Hudebníci i fanoušci ale čelí vlně kritiky i předsudků.

Hudebníci sami přiznávají, že k hlavnímu proudu nepatří. Chtějí ale využít nově nabyté svobody. A fanoušci jim drží palce.

Heavy metalisté mají k bohu vztah

Jednou ze zpěvaček skupiny Anhedonia je třeba 21letá studentka. Tradiční muslimský šátek přes vlasy neodkládá na veřejnosti a nehodlá to udělat ani na připravovaném prvním koncertě. „Někteří lidé si myslí, že když posloucháte heavy metal, tak nemůžete být dobrým muslimem. Vidím to jinak. Velmi mi záleží na mém vztahu k bohu. Na můj hudební vkus to nemá žádný vliv,“ prohlásila Lina el-Goháríjová.

Lina el-Goháríjová
Zdroj: ČT24

Stejně jako její souvěrci se Lina modlí pětkrát denně, postí se o ramadánu a má za sebou i cestu do Mekky. Přestos ní ve škole někteří studenti vůbec nemluví. Stejně jako její fanoušci naráží na předsudky. „Spousta lidí kritizuje heavy metalovou scénu a šíří o ní fámy. Říkají třeba, že obětujeme zvířata a děláme jiné perverznosti. Heavy metal je ale hudba, je to druh umění,“ podotkl Sajíd Ahmed.

Amíra Cháledová, vysokoškolská studentka:

„Fanoušci heavy metalu jsou tady považovaní za někoho, kdo se odkloňuje od normy. Lidé myslí, že jsou ovlivnění americkou kulturou. Oblékají se do černé, mají temné myšlenky a mluví o smrti.“

Obvinění ze satanismu snad již nehrozí

Někteří hudebníci společenské překážky berou jako inspiraci pro svoji muziku. Doufají, že se nebudou opakovat obvinění ze satanismu a zatýkání, které v minulosti živila některá egyptská média. Minimálně zatím vědí, že srpnový koncert v Káhiře úřady nechtějí zrušit.

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)