Polští estébáci chtěli Walesu zdiskreditovat falešnými dokumenty

Varšava - Tajná polská komunistická bezpečnost v 80. letech falšovala dokumenty týkající se spolupráce Lecha Walesy s jejími příslušníky. K takovému závěru dospěl po šesti letech vyšetřování Institut národní paměti (IPN). Státní bezpečnost chtěla předáka Solidarity zdiskreditovat, aby nedostal Nobelovu cenu za mír. Walesa v rádiu Zet řekl, že ti, kteří nevěřili, že s tajnou policií nespolupracoval, stejně ničemu neuvěří a že se s tím nedá nic dělat.

V roce 1982, kdy byl Walesa na cenu navržen, falšovala tajná komunistická policie jeho písmo a písemné výpovědi a podstrkávala je norské ambasádě a Nobelovu výboru. Walesa ocenění dostal v roce 1983, převzít ho tehdy jela jeho manželka a syn.

Minulost Lecha Walesy, ikony boje Poláků proti komunismu a prvního svobodně zvoleného prezidenta Polska po roce 1989, v této zemi občas vyvolává vášnivé debaty. V roce 2008 Poláky rozdělila kniha badatelů IPN Slawomira Cenckiewicze a Piotra Gontarczyka, kteří tvrdili, že Lech Walesa byl v 70. letech neoficiálním spolupracovníkem tajné komunistické policie s krycím jménem Bolek. Walesa toto obvinění opakovaně označoval za lež.

V roce 2000 lustrační soud rozhodl o tom, že Walesa nebyl agentem tajné komunistické policie. V listopadu 2005 mu takzvaný status poškozené osoby udělil IPN. Šlo o jakési potvrzení toho, že na nikoho nedonášel. Pochybnosti se přesto objevují dále.