Podle zástupce cestovek má Tunisko v bezpečnosti stále rezervy

Tunisko v posledních dnech výrazně aktivovalo své bezpečnostní síly s ohledem na sérii útoků. Tamní síly jednak zabily 5 mužů podezřelých z napojení na teroristickou síť Al-Káida, podle ministra obrany navíc rozbily většinu z militantní buňky, která má na svědomí březnový útok na muzeum Bardo. Z obav z dalších útoků zemi hromadně opouštějí zejména západní turisté. Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří jsou ale opatření zejména v pouštních oblastech a také v hlavním městě stále nedostatečná.

Papež (Asociace CK): Tunisko by mohlo jednat ještě ostřeji (zdroj: ČT24)

„Já nejsem bezpečnostní odborník. Mohu ale porovnávat ta opatření, které dělají Tunisané, Egypťané nebo Jordánci. Myslím, že by tuniská vláda mohla jednat ještě ostřeji. V některých lokalitách to není natolik dostatečné, aby mě to uspokojilo,“ říká místopředseda asociace, i když má na mysli především metropoli Tunis nebo pouštní oblasti mimo klasická turistická letoviska.

Přesto Česká republika prozatím jen apeluje na lidi, aby při cestách v Tunisku byli opatrní, nevydávali se na cesty po zemi na vlastní pěst a nezdržovali se déle v přeplněných lokalitách měst. Naopak většina britských turistů na vyzvání své vlády už z Tuniska odcestovala.

Britští turisté na letišti
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Britské tajné úřady mají údajně náznaky dalších možných útoků v Tunisku. Podle Papeže ale mohou v případě odlivu turistů hrát roli i jednodušší důvody. „V některých zemích jako Británie, Německo nebo Irsko je cestovní ruch úzce napojený na pojištění. Často to jsou právě pojišťovny, které prohlásí tu zemi za nebezpečnou a vyvážou se z případného plnění závazků. Turisté se proto musejí vracet,“ dodává Papež.

Tuniská vláda nechala v posledních dnech rozmístit na citlivých místech na 100 tisíc příslušníků bezpečnostních složek, kteří mají chránit zemi a zabránit dalším teroristickým útokům. Asi 3000 z nich má na starosti ochranu pláží, hotelů a archeologických památek.

Tunisko tak reagovalo na atentát, který se odehrál 26. června v Sousse. Spáchal jej třiadvacetiletý Sajfaddín Rizkí, který podle vyšetřovatelů prošel výcvikovým táborem radikálů v Libyi. Předtím zřejmě načas pracoval v dotyčném hotelu jako animátor. Jeho oběťmi se stali výhradně zahraniční turisté: Kromě 30 Britů přišli o život i tři Irové, dva Němci a po jednom občané Belgie, Portugalska a Ruska. Atentátník zranil také čtyři desítky dalších lidí, pak jej zastřelila policie.

Památka na oběti červnového atentátu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Tunisané od útoku zadrželi již 127 osob podezřelých z teroristické činnosti, uvedly místní úřady.„Operace, kterou uskutečnily v pátek naše bezpečnostní síly ve spolupráci s armádou v oblasti Gafsa vyústily v likvidaci pěti nebezpečných teroristů, včetně tří vůdců Falangy Okba Ibn Nafaa,“ řekl podle agentury AFP tuniský ministr vnitra Muhammad Nadžím Gharsallí.

Gharsallí uvedl, že falanga, která je jednou z odnoží Al-Káidy v islámském Maghribu (AQIM), se přihlásila k mnoha útokům proti tuniským ozbrojeným silám v pohraniční oblasti mezi Tuniskem a Alžírskem. Organizace prý byla po pátečním zákroku zničena z 90 procent.