Podle amerických vědců škodí stres rodičů zdraví dětí

New York/Londýn 19. března - Rodiče žijící životem poznamenaným stresem vystavují sebe i své potomky zvýšenému nebezpečí chorob. Podle studie vědců z newyorské Rochesterské university jsou děti deprimovaných, nervózních rodičů náchylnější k onemocnění. Britský badatel z Bristolské univerzity v Avonu David Jessop ale zastává názor, že děti jsou "vysoce odolné", a nabádá rodiče, aby si ze závěrů amerických kolegů nedělali těžkou hlavu.

Je už dávno známo, že stres může způsobit nepříznivé změny imunitního systému a zavinit větší sklon člověka k infekcím a jiným chorobám. Ale nová studie, poprvé zveřejněná v odborném časopise Brain, Behavior and Immunity, je první, která poskytla důkazy o tom, že se tento problém může přenášet z rodičů na děti.    

Vědecký tým v čele s Mary Casertaovou sledoval déle než tři roky rodiče 169 dětí, přičemž rodiče si vedli záznamy o výskytu dětských nemocí. Poté následovalo šestiměsíční psychiatrické vyhodnocení. Celkový počet onemocnění byl výrazně vyšší u dětí rodičů vystavených zvýšenému „emocionálnímu stresu“. Kromě toho byly měřeny imunitní buňky v krvi dětí a u potomků vystresovanějších rodičů byly zjištěny ve vyšší míře.    

Vědci připustili, že pověření rodičů sledováním nemocnosti ratolestí mohlo mít za následek zkreslení výsledků, jelikož přehnaně úzkostní rodiče s větší pravděpodobností zaznamenávají zvýšenou míru nemocnosti.    

Nicméně říkají, že výsledky jejich badatelské práce přesvědčivě ukazují na spojení mezi stresem rodičů a zdravím dětí.    

David Jessop je však toho mínění, že je zapotřebí dlouhodobějších studií ke zjištění bezprostředního vliv stresu na dětské zdraví a na to, jak se děti zotavují v obdobích menšího stresu rodičů.