Počet obětí nepokojů v Sýrii se blíží k 6 tisícům

Damašek - Devítiměsíční nepokoje v Sýrii mají podle syrských aktivistů už 5 800 obětí. OSN odhadovala, že protivládní protesty stály životy 5 000 lidí. Jeden z pozorovatelů Ligy arabských států, kteří v zemi působí, prohlásil, že odstřelovači syrské armády útočí na civilisty. Šéf mise to pak popřel. Delegace zatím sklízí kritiku místní opozice a k jejímu stažení dnes vyzval i poradní výbor LAS.

Na 5 800 stoupl počet devítiměsíčních politických nepokojů v Sýrii. Tvrdí to tamní opozice, která dnes v podrobné bilanci obětí tvrdí, že mezi mrtvými je 395 dětí, 146 žen a také 287 lidí umučených ve věznicích. První obětí roku 2012 je člověk, který zemřel v nemocnici, která neměla plasmu.

Poradní výbor dnes vyzval Ligu arabských států, aby stáhla své pozorovatele ze Sýrie, protože svou přítomností kryjí násilí páchané Damaškem. Pozorovatelé mají podle původního plánu v Sýrii zůstat měsíc a k nynější skupině asi 60 se připojí další, kteří už jsou na cestě. Poradci přesto žádají, aby generální tajemník LAS Nabíl Arabí svolal schůzku ministrů zahraničí a pověřil je přijetím rezoluce o ukončení mise.

Alí Sálim Dakbas, předseda poradního sboru:

„Syrský režim pokračuje v represích a získává krytí pro nové nelidské akce a páchá je před očima a ušima ligy. Mezi Araby vyvolává hněv, že se to děje za přítomnosti arabských pozorovatelů.“

Nespokojenost s misí vyjadřují lidé demonstrující v ulicích a i opozice, podle které  pozorovatelé zatím nijak nepřispěli k zastavení násilí. Navíc věrohodnost jednotlivých prohlášení pozorovatelů nelze nezávisle ověřit. Často se jejich vzkazy a hodnocení situace liší.

Značné kritice čelí i samotný šéf monitorovací mise, generál Muhamad Dabí. Syrský režim prezidenta Bašára Asada prý kryje a cíleně klame o dosavadních výsledcích nezávislých pozorovatelů. Podle některých představitelů Ligy arabských států je však na hodnocení celé mise ještě brzy.

Pozorovatelská mise podle poradců LAS zatím nefunguje (zdroj: ČT24)