Po delší době padají hvězdy - meteory Lyridy

Praha - Dnes ve večerních hodinách vyvrcholí na obloze meteorický roj Lyridy, kterým každoročně prolétá Země kolem druhé poloviny února. Podle astronomů by světelný úkaz na noční obloze mohl být do konce února ještě pozorovatelný, vzhledem k předpovědi se však nejlepší podmínky naskytly patrně dnes nad ránem. Nejednalo se o příliš silný roj, spadlo kolem 20 meteorů za hodinu. Obloha nabídla podívanou, která byla letos výjimečná hlavně tím, že je měsíc před novoluním, takže jeho světlo nerušilo pozorování.

Padající hvězdy, jak se Lyridům přezdívá, pocházejí z prachu, který na své dráze zanechala kometa. Radiant, tedy místo, odkud vyletují, je v souhvězdí Lyry. „Měsíc nebude rušit svým svitem, takže bychom mohli vidět poměrně slabé lyridy,“ vysvětluje astronom Pavel Gabzdyl.

Za hodinu přeletí po obloze 20 až 90 meteorů. Do zemské atmosféry vlétávají rychlostí kolem 49 kilometrů za sekundu. „Zhruba ve výšce 80 až 100 kilometrů nad zemským povrchem se začnou třít o molekuly vzduchu a my pozorujeme žhavou stopu,“ vysvětluje astronom Jakub Haloda. Lyridy nepatří k nejznámějším meteorickým rojům, zato se řadí mezi ty nejaktivnější. Díky své poloze na obloze patří navíc mezi ty, které se z území České republiky nejlépe pozorují. Přitom jde o tělesa s maximální velikostí srovnatelnou s větším štěrkem. Jde o první jarní roj, kterého si lze při pozorování noční oblohy všimnout. „Stačí k tomu nějaké místo, kde lidé nebudou rušeni pouličním světlem, kde mají široký výhled,“ radí Gabzdyl.

Dnešní nocí letošní éra padajících hvězd ještě neskončila. Podmínky sice nebudou optimální, ale Lyridy bude možné díky širokému pásu meteorického prachu pozorovat ještě celou druhou polovinu dubna.