Pittsburská univerzita varuje před mobily

Pittsburgh - Ze Spojených států přišlo další varování před nadměrným používáním mobilních telefonů, tentokrát od ředitelky Institutu pro výzkum rakoviny na Pittsburské univerzitě. Vycházela přitom z předběžných výsledků nové studie. Ta údajně potvrzuje, že mobilní telefony mohou vážně ovlivňovat vznik nádoru na mozku.

Mobily patří neodmyslitelně k našemu životu, a to je právě podle onkologů z pittsburské univerzity největší problém. Používáme je tak často, že podceňujeme riziko záření, které z nich vychází.

„Také byste nenechali působit na hlavu vašeho dítěte záření v mikrovlnné troubě. Proč byste měli dovolit mikrovlnám, aby pronikaly do jejich mozků z mobilních telefonů?,“ ptá se ředitelka onkologického oddělení pittsburského Institutu pro výzkum rakoviny Devre Davisová.

Předběžné závěry výzkumu jsou údajně tak přesvědčivé, že se vědci rozhodli vydat varování ještě před dokončením studie. Děti by podle nich měly používat mobily jen v nejnutnějším případě. Dospělí by zase neměli držet telefon přímo u hlavy. „Všechno, co je v bezprostřední blízkosti, je potenciální riziko,“ tvrdí pracovník institutu Ronald Haberman.

„Existuje víc než 14 různých studií, které zjistily, že u lidí, kteří používali mobilní telefony deset nebo více let, se zdvojnásobuje riziko vzniku nádoru na mozku,“ říká Davisová.

Žádný z dosud publikovaných vědeckých výzkumů ale stoprocentně nespojuje vznik nádoru na mozku pouze s používáním mobilů. Loňské studie potvrdily, že z krátkodobého pohledu riziko nehrozí. Spor vědci vedou v případě dlouhodobého používání telefonů. A kvůli tomu zatím neexistují přesvědčivá data. Odborníci z Pittsburské univerzity varují, že je lepší sáhnout k prevenci, než později litovat.