Ozbrojenci al-Káidy v Jemenu obsadili městečko Radá’a

Saná - Několik desítek ozbrojenců z jemenské odnože al-Káidy obsadilo město Radá’a. Podle agentury Reuters zaútočili v sobotu v noci a narazili na malý odpor policistů. Radikálové tak rozšířili kontrolu nad územím mimo provincii Abján. Tam od loňského ledna, kdy vypukly protesty proti vládě prezidenta Sáliha, ovládli několik měst.

Při vstupu do městečka Radá’a v provincii Bajdá v jihozápadním Jemenu narazili ozbrojenci v nočních hodinách jen na malý odpor skupinky policistů. Zmocnili se starobylé citadely a usadili se rovněž v mešitě. 

Al-Káida tak obsazením 60tisícového města Radá’a (asi 170 kilometrů jihovýchodně od metropole Saná) rozšířila kontrolu nad územím mimo provincii Abján, kde už mají povstalci pod kontrolou několik měst. Územně úspěšné akce al-Káida podniká především od vypuknutí protestů proti vládě prezidenta Alího Abdalláha Sáliha loni v lednu.

Oběť nepokojů v Jemenu
Zdroj: Hani Mohammed/ČTK/AP

Podle obyvatel městečka vede útočníky Tárik Daháb, kterého nedávno do Jemenu předala Sýrie, kde byl dopaden při pokusu proniknout do Iráku. Daháb je švagr muslimského klerika, jenž byl napojen na teroristickou síť al-Káida a v loňském roce byl zabit při leteckém útoku.

Jahjá abú Usba, poslanec za Jemenskou socialistickou stranu a kritik prezidenta Sáliha, obvinil bezpečnostní síly, že ozbrojencům přílišný odpor nekladly. Varoval, že al-Káida má v dalším plánu útok na provincii Maríb bohatou na ropu; dostala by se tím ještě blíž k hlavnímu městu. Znepokojení nad tím, že povstalecká skupina rozšiřuje kontrolu nad územími stále blíže k trasám pro přepravu ropy, vyjádřily i Spojené státy a Saúdská Arábie.

Kritici prezidenta Sáliha, který se dohodou vzdal moci, ale zatím její velkou část stále drží jeho rodina kontrolující ozbrojené síly, jej obviňují, že před expanzí ozbrojenců zavírá oči. Prý tím chce dát najevo, že jeho vláda je důležitá, aby al-Káidu zarazila. Sálih to popírá.

V Saná byl unesen Nor, pracovník OSN 

K násilí došlo i v metropoli Saná, kde byl v sobotu večer unesen Nor pracující pro OSN. Agentura AFP dnes informovala, že únosci jsou kmenoví ozbrojenci, kteří takto chtějí donutit Sálihovu vládu, aby propustila jejich soukmenovce z vězení.

V Jemenu jsou únosy cizinců časté. Příčinou bývají politické požadavky, někdy jen výkupné. Za posledních 15 let bylo v zemi uneseno přes 200 lidí, z nichž většina byla propuštěna živa a zdráva.