Ortel nad Pussy Riot: Punkerky půjdou na dva roky do vězení

Moskva - Moskevský soud uznal zpěvačky punkové skupiny Pussy Riot vinnými. Naděžda Tolokonnikovová, Marija Aljochinová a Jekatěrina Samucevičová se podle soudu dopustily výtržnictví a projevily náboženskou neúctu, když „vstoupily do konspirace“ za účelem narušit veřejný pořádek. Všechny členky skupiny půjdou na dva roky do nápravné kolonie veřejného charakteru. Čtení rozsudku trvalo přes dvě a půl hodiny, obhajoba se chce odvolat.

Zpěvačky celou dobu čtení verdiktu musely stát, většinu času se usmívaly. Jejich punková modlitba v chrámu Krista Spasitele podle soudu urazila církev a „ranila city křesťanů“, někteří prý i plakali. Získané nahrávky navíc dokazují, že skupina postupovala jednomyslně. Ženy akci plánovaly a chtěly upoutat pozornost na svou protiprávní činnost. Poskytly proto informace o svých akcích předem médiím a bloggerům. Před budovou moskevského soudu už policie zatkla desítky demonstrantů, protesty se konají po celém světě, i v Česku.

„Je to naprosto nezákonný rozsudek. Napadneme jej,“ prohlásil obhájce Nikolaj Polozov, odhodlaný jít v případě potřeby až do Štrasburku k Evropskému soudu pro lidská práva. „Jsou nevinné a budeme to dokazovat u všech instancí,“ řekl. Podle ruského ombudsmana Vladimira Lukina nespáchaly Pussy Riot žádný zločin, ale „vážný přestupek“. Odvolání je připraven osobně podpořit.

Všechny obviněné spáchaly trestný čin poprvé. Jako polehčující okolnost bylo vzato, že se starají o děti. Náprava je ale podle soudu možná pouze odnětím svobody, a to na dva roky - aby ženy přehodnotily své postoje. „Pro dívky budou ty roky tvrdé. V Rusku jsou nemoci, špatná zdravotní péče. Odpovídá to spíš zemím třetího světa,“ podotkl Jiří Just, spolupracovník Aktuálně.cz.

„Pussy Riot plánovaly akce dopředu. Dvacátého prvního února chtěly porušit náboženský a společenský pořádek, do chrámu se dostaly nezákonně,“ prohlásila soudkyně Marina Syrovová. Jejich písně jsou prý urážkou věřících. Vše, co se odehrálo v chrámu, bylo zaznamenáno, přestože ženy byly vyzvány, aby natáčení přestalo. Píseň nakonec zněla třicet vteřin. 

Jiří Just, spolupracovník Aktuálně.cz:

„Dva roky je za výtržnictví až příliš. Dívky se při vynesení rozsudku usmívaly, bavily se mezi sebou. Nic jiného se během tohoto absurdního soudu ani nedá dělat. Společnost bude tímto verdiktem překvapená.“

Spolupracovníci se je pokusili vyvést, ale zpěvačky vstoupily na kazatelnu, kam nemají mít přístup. Ženy mají totiž přístup ke kazatelně pouze během vlastní svatby. „Provokovaly verbálně i gesty,“ podotkla soudkyně. V pravoslavné katedrále se punkerky postavily prý ve skutečnosti proti společnosti. Ranily přitom náboženské city a porušily ústavní pořádek.

Chování Pussy Riot je nepřijatelné, zaznělo u soudu

Soudkyně rovněž kritizovala prohlášení Tolokonnikovové „Bohorodičko, buď feministkou“. „Dívky se chovaly tak, jak se nemá nikdo chovat,“ dodala soudkyně. Ženy vysvětlily, že se jim nelíbí spojení vládní moci a pravoslavné církve, a na to chtěly upozornit. O náboženskou nenávist se podle nich nejednalo. Kritizují pouze patriarchu Kirilla.

„Tyto výtržnice parodovaly znamení kříže i to, jak se věřící klanějí, vykřikovaly neustále rovněž vulgární slova. Skryly se pod maskami, aby nebyly vidět. Zdůraznily tak svůj neuctivý postoj k náboženství. Chtěly tak na své akce upozornit. Náboženského cítění jednoho ze svědků se to velmi dotklo."

Zpěvačky byly na základě posudků prohlášeny za svéprávné. „Na základě posudku je Tolokonnikovová sice psychicky nevyrovnaná, své hodnoty má jako nejvyšší, kriticky vnímá kritiku, za každou cenu prosazuje vlastní myšlenky, ale byla příčetná,“ prohlásila soudkyně. Pussy Riot si tak byly jasně vědomy, co dělají.

Demonstrace na podporu Pussy Riot
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/ČTK/AP

Dav před soudní budovou reagoval skandováním „Hanba!“ a „Fašisté!“. Ještě dříve policisté zatkli na tři desítky demonstrantů, včetně opozičních vůdců Sergeje Udalcova a Garriho Kasparova. Bývalý šachový šampion prý jednoho z policistů pokousal.

Patriarcha Kirill a Vladimir Putin
Zdroj: ČT24/ISIFA

Kauzou Pussy Riot žije rovněž Česko, proběhnou demonstrace

Odpoledne se konalo setkání plzeňských aktivistů na podporu vězněných ruských punkerek. Podporu vyjádřili včera i účastníci plzeňského festivalu Živá ulice. Symbolem pochodu byly zlaté hlavy s kuklou, která je pro členky uvězněné skupiny typická. Účastníci akce mohli podepsat petici, kterou organizátoři chtějí zaslat ruské vládě, nebo napsat osobní vzkaz uvězněným punkerkám. Demonstrace na podporu Pussy Riot se koná i na pražském Václavském náměstí.

Feministka zničila pravoslavný kříž motorovou pilou

Happeningy na podporu Pussy Riot se v posledních dnech konaly po celém světě. Na protest proti věznění Pussy Riot a pravoslavným předsudkům členka feministické skupiny v Kyjevě zničila pravoslavný kříž motorovou pilou, bulharští příznivci zpěvaček zase oblékli památník Rudé armády v Sofii do barevných kukel. Protesty se konaly i v New Yorku, kde je organizovala Amnesty International, která Pussy Riot uznala za „vězně svědomí“. Protestovalo se i v Helsinkách, Vídni, Berlíně nebo Paříži.

„Soud byl tak trochu absurdní divadlo. Dívky neměly možnost se obhájit. U obžaloby přitom vystoupili všichni svědci i experti, o objektivitě je těžké hovořit,“ řekl rusista Tomáš Glanc. Dívky si stěžovaly mimo jiné na špatné podmínky ve vazbě i na to, že neměly pořádně čas se seznámit se spisem.

Pussy Riot
Zdroj: ČT24/ISIFA

Podle nezávislého střediska Levada ale celých 44 procent Rusů považuje soud nad skupinou za „spravedlivý, objektivní a nestranný“, zatímco v čestný proces nevěří 17 procent dotázaných. Průzkum byl zveřejněn těsně před vynesením rozsudku. Rusové také míní, že se Kremlu podařilo veřejnost přesvědčit, že Pussy Riot útočily na církev.

Pussy Riot v únoru před prezidentskými volbami zazpívaly v moskevské katedrále Krista Spasitele „punkovou modlitbu“ nazvanou „Bohorodičko, vyžeň Putina“. Protestovaly tak proti výzvám hlavy pravoslavné církve, patriarchy Kirilla, hlasovat pro favorita voleb. Obžalovány byly z výtržnosti motivované náboženskou nesnášenlivostí. Hudebnice odmítly přiznat vinu, ale věřícím se omluvily.

Trest, pokud se verdikt stane pravomocným, si mají punkerky odpykat v nápravném zařízení stojícím uprostřed hierarchie ruských káznic, v „kolonii všeobecného režimu“, kam se posílají k odpykání trestu poprvé odsouzení vězni či pachatelé méně závažných či nedbalostních trestných činů. Platit má pro ně zprvu „běžný režim“, pokud si kázní a prací nevyslouží zlehčení, či naopak zpřísnění podmínek. Kupříkladu mají nárok na čtyři krátké a čtyři dlouhé schůzky s příbuznými, šest balíků a čtyři čtvrthodinové telefonáty, a to za rok.

Naděžda TOLOKONNIKOVOVÁ (22) – Aktivistka původem z Norilska studovala filozofii na prestižní moskevské Lomonosovově univerzitě a má čtyřletou dceru Héru. Bývalá členka skupiny politických umělců Vojna, zúčastnila se četných akcí této formace. Její členové mimo jiné pod heslem Palácový převrat obraceli na střechu policejní auta nebo v červnu 2010 vypustili po chodbách moskevského soudu 3 000 švábů. Též obscénní soulož v muzejní budově v Moskvě, parodující prezidentské následovnictví Dmitrije Medvěděva těsně před volbami v roce 2008, učinila z členů Vojny persony non grata. V listopadu 2011 vyvěsili členové uskupení v Praze transparenty upozorňující na zatykač Interpolu vydaný na jejich kolegu Olega Vorotnikova.

Marija ALJOCHINOVÁ (24) - Drobná a útlá Moskvanka se světlými vlasy je ekologickou aktivistkou a neoficiální mluvčí skupiny. Účastnila se akcí na ochranu Bajkalského jezera a proti kácení Chimkiského březového lesa na předměstí Moskvy, který má ustoupit budování placené dálnice mezi Moskvou a Petrohradem. Vyznavačka pravoslavné církve též psala básně a dobrovolnicky pracovala v nemocnici pro psychicky narušené v Moskvě. Březnové zatčení ji zastihlo ve čtvrtém ročníku moskevského institutu žurnalistiky a tvůrčího psaní. Žije sama s pětiletým synem Filipem.

Jekatěrina SAMUCEVIČOVÁ (30) - Nejstarší z trojice, před několika dny oslavila ve vazbě 30. narozeniny. Absolventka Moskevského energetického institutu pracovala jako informatička v jedné společnosti vojenského sektoru, která vytvářela software pro ruské atomové ponorky Nerpa. Tuto společnost ale opustila v roce 2007 a odešla na dva roky studovat školu fotografie a multimédií. Spolu se svou nejlepší kamarádkou Tolokonnikovou se tato aktivistka, jež sama sebe nazývá „malířkou politického umění“, účastnila všech akcí skupiny Vojna.