Obyvatelé Jekatěrinburgu se nechávají testovat na HIV. O nemoci v Rusku kolují mýty

Události: Rusko bojuje proti HIV, mýty šíří i známé osobnosti (zdroj: ČT24)

Zdravotníci v ruském Jekatěrinburgu spustili velkou kampaň, která má přesvědčit lidi, aby se nechali testovat na virus HIV. Nositelem viru je tam totiž každý padesátý člověk. Podle odhadů je ale nakaženo už procento celkové populace země. Mezi lidmi koluje řada mýtů týkající se nemoci, které navíc přiživují i známé osobnosti.

Podle lékařů je v Jekatěrinburgu nejvíc odhalených případů, protože pacienty často posílají na testy. Odhadují, že v jiných regionech může být situace ještě dvakrát horší.

V Rusku žije na 800 tisíc lidí s HIV, údaj ale zahrnuje jen ty, kteří se nechali testovat. Podle lékařů je nakažených ve skutečnosti ještě o půl milionu víc. Jen v Jekatěrinburgu našli lékaři virus u téměř 27 tisíc obyvatel.

Že jsou HIV pozitivní, se dozvídají nejčastěji heterosexuální ženy a muži mezi 25 a 40 lety. Podle psycholožky pomáhající HIV pozitivním Aleksandry Imaševové většinou nechápou, jak se mohli nakazit. HIV totiž považují za nemoc narkomanů a homosexuálů. „Někteří lidé k nám přijdou jen jednou, aby zjistili, co to HIV a AIDS vlastně je. Oni o tom vůbec nic neví,“ uvedla Imaševová.

V Rusku o viru HIV koluje spousta mýtů

O rizicích HIV se v Rusku téměř nemluví. Podle lékařů vše ještě zhoršují známé osobnosti, které se v problematice vůbec neorientují, přesto veřejně tvrdí, že nemoc je výmyslem farmaceutických firem. „Nákazu určují pomocí vedlejších příznaků. A to podle ztráty imunity a chemických změn krve. To znamená, že pokud bych se nechal testovat na HIV/AIDS, když budu mít chřipku, určili by mi tuto diagnózu,“ uvedl režisér a moderátor Aleksandr Gordon.

„Mezi lidmi koluje mýtus, že HIV neexistuje. Proto prý není potřeba se léčit. Případně že léčba je ještě nebezpečnější než samotná nemoc,“ popisuje Imaševová.

Situace v ruském zdravotnictví se za poslední roky výrazně zlepšila. Léky dostane zdarma každý HIV pozitivní. Zdravotníci tvrdí, že teď je nutná hlavně osvěta v médiích, aby si lidé uvědomili riziko a nechali se testovat.