Obama vyzval Kaddáfího, aby se vzdal moci

Washington - Americký prezident Barack Obama vyzval Muammara Kaddáfího, aby se vzdal moci. Režim libyjského vůdce podle šéfa Bílého domu ztratil legitimitu. Libyí již několik týdnů zmítají protivládní nepokoje a Kaddáfí vzbudil ve světě značné pobouření, když proti nim krvavě zakročil. Povstalci v současnosti kontrolují část země.

Spojené státy se spojenci v těchto dnech zvažují opatření, kterými by libyjskému diktátorovi zabránili v dalším krveprolití. Nejčastěji se hovoří o bezletové zóně nad zemí, která by Kaddáfímu zabránila využívat vojenské letectvo proti vzbouřencům. Hned několik činitelů americké armády ale uvedlo, že takový krok by zdaleka nebyl jednoduchý a že by v každém případě šlo o vojenskou operaci.

Barack Obama:

„Dějiny jdou proti plukovníkovi Kaddáfímu. Měl by se vzdát moci a nadobro opustit svou zemi i lid.“

USA nicméně přeskupují své námořní a letecké síly v oblasti. Podle mluvčího Bílého domu Jaye Carneye si USA nechávají všechny možnosti otevřené. V první řadě se chystají na humanitární operaci. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová v Kongresu zároveň tento týden vyslovila názor, že Libyi by mohla hrozit i dlouhodobá občanská válka.

Nizozemsko oznámilo, že v Kaddáfího zajetí jsou od neděle tři jeho vojáci. Vrtrulníkem z lodi ve Středozemním moři měli evakuovat dva Evropany z ropných zařízení u města Syrta. Libyjci oba civilisty předali nizozemské ambasádě a povolili jim opustit zemi, posádku vrtulníku ale zadržují. „Jsme v intenzivním kontaktu s libyjskými úřady. S ohledem na výsledek vám nemohu říct víc,“ uvedl nizozemský premiér Mark Rutte.

Mezinárodní trestní soud v Haagu oznámil, že vyšetří masakry v Libyi i podezřelé z jejich rozpoutání. „Tyto osoby jsou Muammar Kaddáfí a jeho nejužší kruh, včetně jeho synů, kteří de facto vládnou. Ale také další osoby, které mají formální pravomoci a mohou být stíháni ze zločiny svých podřízených,“ oznámil žalobce Mezinárodního trestního soudu Luis Moreno-Ocampo.

V Tobruku si lidé vládnou sami

V Tobruku už boje skončily - bojovalo se tam jen u policejní stanice, kterou demonstranti vypálili. Jedinými oběťmi byli dva demonstranti a jeden policista. Demonstranti vzali policejní stanici útokem, když proti nim policisté poslali nájemné vrahy. „Po střelbě policisté utekli domů, většina z nich se potom přidala na naši stranu. Ti ostatní taky zůstali ve městě. Nikdo se jim nemstí, ale stejně radši nevylézají,“ říká člen dobrovolného výboru 17. února Abul Kásim. O den později se k povstalcům přidala i armáda. Z tobrucké posádky přestoupili na stranu revoluce úplně všichni.

Lidé si začali v Tobruku vládnout sami. Na plynulý chod města dohlížejí ze stanů na hlavním náměstí výbory dobrovolníků. Dokonce tam vycházejí noviny s dříve nemyslitelnými karikaturami plukovníka Kaddáfího.

  • Libyjský lékař připravuje těla mrtvých civilistů k pohřbu autor: Tara Todras-Whitehill, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2369/236853.jpg
  • Karikatury Muammara Kaddáfího v tobruckých novinách autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2369/236844.jpg