Obama pobouřil Američany „elitářskými“ poznámkami

Washington - Demokratický kandidát na amerického prezidenta Barack Obama se kvůli svým poznámkám dostal do svízelné situace. Necelé dva týdny před klíčovými primárkami v Pensylvánii se o tamějších voličích vyjádřil jako o "zahořkých". Jeho soupeřka Hillary Clintonová nešťastných výroků využila a obvinila ho z elitářství. Přidal se k ní i republikánský kandidát John McCain.

Obama se při soukromém setkání s dárci pro svou kampaň v San Francisku snažil před týdnem vysvětlit, proč jen těžko získává přízeň pensylvánských dělníků postižených ekonomickým poklesem. „Podívejte se někdy do těch malých měst v Pensylvánii a na Středozápadě. Pracovní příležitosti tu zmizely už před 25 lety a nic je nenahradilo,“ prohlásil tehdy Obama. „Není tedy překvapivé, že zatrpkli, lpí na zbraních nebo na náboženství nebo na antipatii vůči lidem, kteří nejsou jako oni, nebo svou frustraci vysvětlují odporem k přistěhovalcům nebo ke svobodnému obchodu.“

Clintonová: Obama je elitář
 
Clintonová zareagovala výrokem, že její stranický soupeř se na pensylvánské voliče dívá svrchu. „Pensylvánie nepotřebuje takového prezidenta. Potřebuje někoho, kdo za ní stojí, kdo za ně buje bojovat a tvrdě pracovat, aby měla lepší budoucnost.“ Podle mluvčího Johna McCaina je těžké si představit prezidenta, který nerozumí obyčejným Američanům. 
  
„Řekl jsem něco, o čem každý ví, že to je pravda. Jsou rozhněvaní, mají pocit, že se na ně zapomnělo. A když jste zahořklí, upnete se na věci, na které se můžete spolehnout,“ brání se Obama. "Když jsem mluvil s tamějšími lidmi, cítil jsem z nich frustraci, vztek a hořkost. Jsou frustrovaní a mají k tomu dobrý důvod.
 
Tým Hillary Clintonové se snažil situaci využít. Její stoupenci rozdávali v Severní Karolíně nálepky „Nejsem elitář“ a její tým uspořádal kvůli Obamovým výrokům setkání se starosty pensylvánských měst.  Aby si bývalá první dáma Ameriky udržela naději na demokratickou nominaci pro listopadové volby, musí teď výrazně vyhrát. V Pensylvánii, kde se bude volit 22. dubna, donedávna jasně vedla, ale nyní se její náskok ztenčil před Obamou na čtyři až šest procent. Po Pensylvánii budou další primárky 6. května právě v Severní Karolíně, kde je favoritem Obama, a v Indianě, kde má spíš navrch Clintonová.
 
V souboji o demokratickou nominaci zatím podle agentury AP vede Obama s 1639 delegáty. Clintonová jich má 1503. K zisku nominace je potřeba aspoň 2024 delegátů. Této hranice nedosáhne ani jeden bez hlasů takzvaných superdelegátů, několika set stranických prominentů, guvernérů a poslanců Kongresu, kteří nemusejí hlasovat podle preferencí voličů a rozhodují se dle svého uvážení.