Obama po volebním debaklu: Těším se na spolupráci s republikány

Washington - Bílý dům je po porážce vládních demokratů v úterních volbách do amerického Kongresu připraven ke spolupráci s vítěznými republikány a těší se na ni. Prohlásil to dnes prezident Barack Obama v první reakci na volební výsledky. „Republikáni měli dobrou noc,“ poznamenal šéf Bílého domu. Konstruktivní spolupráce hlavy státu s oběma komorami je ale podle něj i v nové situaci možná.

Opoziční republikáni v úterních volbách drtivě zvítězili a poprvé po osmi letech zcela ovládli Sněmovnu reprezentantů i Senát. Podle dosavadních výsledků mají republikáni ve stočlenném Senátu 53 mandátů a ve Sněmovně reprezentantů 243 ze 435.

Demokraté neuspěli ani ve volbách do zákonodárných sborů jednotlivých amerických států. Ztratili většinu ve Sněmovnách reprezentantů ve státech Západní Virginie, Nevada, New Hampshire, Minnesota a Nové Mexiko a v Senátech států Nevada, New York, Maine, Colorado a Washington. Demokraté budou kontrolovat nejmenší počet zákonodárných sborů v jednotlivých státech Unie od roku 1860.

Pustíme se do práce, slibuje Obama

Americký lid vyslal signál, že politici se musejí starat o jeho potřeby, nikoli o spory mezi sebou, poznamenal dnes Obama. Hlasu voličů prý porozuměl: chtějí, aby se Washington „pustil do práce“. Odpovědností prezidenta je postarat se o to, aby se tak stalo. Bílý dům teď čeká na nápady republikánů, jak napříště vládnout společně.

Za své priority prezident označil zvýšení výdajů na boj s ebolou a širší nasazení vojenské síly proti teroristům z organizace Islámský stát. „Svět musí vědět, že Spojené státy toto úsilí (porazit Islámský stát) podporují. Příslušníci americké armády si zaslouží, aby je jejich vláda jasně podpořila,“ konstatoval prezident.

Obama rovněž oznámil, že do konce roku přijde s vlastní iniciativou k řešení ožehavého problému přistěhovalectví a ochrany hranic, pokud svůj návrh nepředloží poslanci Kongresu.

  • „Prezident Obama přešel hned na začátku do ofenzívy a zaúkoloval nový Kongres věcmi, které považuje za důležité: peníze na ebolu, autorizace použití síly proti Islámskému státu a rozpočet za letošní prosinec. To jsou věci, které teď dávají Kongresu nůž na krk. Obama se tak snaží z hluboké defenzívy přejít aspoň do minimální ofenzívy,“ poznamenal zpravodaj ČT ve Washingtonu Martin Řezníček.
Barack Obama na tiskové konferenci
Zdroj: Pablo Martinez Monsivais/ČTK/AP

Obama dnes po oznámení výsledků telefonicky hovořil s několika poslanci Kongresu z řad demokratů i republikánů. Mluvil i s pravděpodobným příštím vůdcem republikánské většiny v Senátu Mitchem McConnellem, s nímž má prezident mrazivé vztahy.

  • „Možná teď bude růst role viceprezidenta Joea Bidena, který se s Mitchem McConellem zná desítky let. Na rozdíl od Baracka Obamy je schopen se s ním domluvit. A možná se podaří některé věci schválit, například v oblasti energetiky, kde nemusí být rozdíly mezi demokraty a republikány tak patrné,“ dodal Řezníček.

Senát chce zrevidovat zdravotnickou reformu

McConnell po rozhovoru řekl, že se těší na nalézání společných postojů republikánů a demokratů, zejména v oblasti obchodu a daní. Nebude ale překvapen, pokud bude prezident vetovat některé republikánské iniciativy, které ze Senátu vzejdou. Senát ovládaný republikány podle McConnella nedopustí bankrot státních financí a zablokování činnosti amerických vládních úřadů. „Velmi chybná“ je ale Obamova zdravotnická reforma, které se bude Senát v nejbližších dnech věnovat, uvedl McConnell.

Obama na pátek chystá jednání s vůdci kongresových frakcí, aby s nimi projednal nové rozložení sil v zákonodárném sboru a jeho dopad na americkou vnitřní politiku.