O místo europoslance se uchází rekordní počet Slováků

Bratislava - Slováci volí svých třináct poslanců Evropského parlamentu (EP). Favoritem jsou sociální demokraté (Směr-SD) premiéra Roberta Fica. Podle analytiků by se v zemi mohla zopakovat nízká volební účast. Volby europoslanců pokračují druhým dnem v Česku. Hlasovat se dnes bude i v Lotyšsku a na Maltě.

Miřejovský: Slováci vybírají z 333 kandidátů (zdroj: ČT24)

Většina volebních místností na Slovensku se otevřela v 7:00 a hlasování skončí dvě hodiny před půlnocí. O hlasy více než čtyř milionů oprávněných voličů se uchází rekordní počet 29 politických stran, hnutí a koalic. Celkem jde o 333 kandidátů. „Do voleb jde například syn Alexandra Dubčeka nebo bývalý hokejista Jozef Golonka. Ti ale nepatří mezi favority,“ konstatoval zpravodaj ČT David Miřejovský. Očekává se, že největší úspěch zaznamenají zavedené strany, hlavně vládnoucí Směr-SD.

Na rozdíl od Česka se eurovolby na Slovensku a v dalších zemích EU konají pouze jeden den. Konečné výsledky budou zveřejněny po ukončení voleb v celé EU, tedy v neděli večer.

Evropské volby na pětimilionovém Slovensku tradičně provází malý zájem voličů a výjimkou patrně nebude ani dnešní hlasování. Jak v roce 2004, tak o pět let později byla ze všech členských zemí EU nejnižší účast právě na Slovensku. V roce 2009 dosáhla necelých 20 procent.

David Miřejovský, zpravodaj ČT

"Slováci jsou většinou proevropští, ale na Unii oceňují hlavně volný pohyb a společnou měnu, což už mají. Možná pro ně proto není Evropský parlament tak důležitý. Pravdou také je, že slovenští europoslanci, kteří vzešli z minulých dvou voleb, byli doma velice málo aktivní a lidé o jejich práci prakticky nic nevěděli. Možná tak nezískali motivaci k volbám chodit.

Premiér Fico i prezident Ivan Gašparovič vybídli Slováky, aby se voleb zúčastnili. „U nás je stále představa, že (europoslanci) jsou jen zástupci státu, kteří přijdou do Evropského parlamentu a rozhodují o něčem, o čem někdy ani nemají představu, a že nemohou prosadit své zájmy. Škoda, že si na Slovensku neuvědomujeme, že tyto volby budou velmi důležité,“ řekl Gašparovič, který spolu s chotí hlasoval v Bratislavě.
  
Dosluhující prezident se nepřímo postavil proti zvolení kandidátů za početnou maďarskou menšinu žijící na jihu Slovenska. „Byl bych rád, aby tam (v Evropském parlamentu) byli poslanci, kteří budou dělat všechno pro občany Slovenska a pro Slovenskou republiku. Docházelo k tomu, že někteří slovenští poslanci nebyli na jednáních, kde se rozhodovalo o slovenských otázkách, a někteří naši poslanci se scházeli s jinými poslanci a nikoliv s našimi slovenskými,“ tvrdil Gašparovič. V roce 2009 se europoslanci za Slovensko stali také dva zástupci nyní neparlamentní Strany maďarské komunity, která hájí práva Maďarů žijících na Slovensku.  

Kromě Česka a Slovenska se dnes hlasuje také v Lotyšsku a na Maltě. Volby se již ve čtvrtek konaly v Nizozemsku a Británii, v pátek zase hlasovali Irové. Volební maraton skončí v neděli, kdy se hlasování uskuteční ve většině členských zemích Unie.