Nepřítel nezničí tank, který neuvidí

Varšava – Vidět a sám zůstat nespatřen je touhou každého vojáka. Technologii Stealth, používanou třeba u letadel, chce teď polská armáda zdokonalit a vložit do vínku svému tanku budoucnosti – konceptu PL-01. Nepůjde přitom o trvalé maskování barvou: stroj má měnit svůj vzhled podle okolí jako chameleon.

„Když dojde k nasazení v různém prostředí, je důležité, aby měli vojáci maskování z různých úhlů, protože pak nebudeme muset stroj přemalovávat,“ vysvětluje Adam Januszko, manažer projektu Chameleon. Na něm společnost Obrum spolupracuje s BAE Systems. Maskovací funkci má zajistit systém panelů propojených s fotoaparáty, které budou průběžně ověřovat okolí tanku a zabarví se podle něj. „Jde o reakce v elektrochromatickém bloku. Když do něj vyšleme impulzy o různém napětí, dochází v materiálu ke změnám barvy.“

Materiály, ze kterých se bude chameleonova „kůže“ skládat, by měly být elastické, aby mohly na vozidle vytvořit jakousi plachtu. „Kdyby se nám podařilo dosáhnout reakční doby v řádech milisekund, můžeme se pokusit sledovat pohyb vozidla a promítat na něj obraz pozadí. Technologie, které máme v současnosti k dispozici, nám to ale stále neumožňují,“ dodává Januszko.

Poláci pracují na koncepci neviditelného tanku (zdroj: ČT24)

Poláci vlastně vylepšují už existující systém, který vojenské technice zahříváním a chlazením povrchu umožňuje mizet nepřátelům z tepelných zaměřovačů, které se v tancích používají nejčastěji. „Každý z těchto bloků se zahřívá podle programu, který mu určuje, jakou teplotu má vyvinout – podle toho, jak chceme, aby tank vypadal. Třeba když chceme, aby se vydával za auto nebo jiný objekt, a oklamal tak nepřítele,“ říká manažer projektu Adaptiv Peder Sjolund z BAE Systems.

Cílem Poláků je teď stejný princip upravit tak, aby oklamal i nepřítele, který tank sleduje pouhým okem. Vývojáři mají ale pořád ještě čas. První plně funkční prototyp tanku budoucnosti má být hotový až příští rok. Pak ho čekají zkoušky a do výroby se nedostane dřív než v roce 2018.