Neklid na Blízkém východě nahrává ruským zbrojařům

Války v Sýrii, Iráku, Jemenu a Libanonu prudce zvyšují poptávku po zbraních. Na Blízký východ se jich loni vyvezlo v přepočtu za 520 miliard korun, což je třetina celosvětového trhu. Vedle západních exportérů tam stále víc prodává i Rusko.

Války v okolních státech i obava z Íránu zbaveného řetězů mezinárodních sankcí dělá z arabských zemí stále velkorysejší zákazníky. Jen letošní nákupy největších z nich – Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů – přesáhnou 300 miliard korun. To je víc než všechny západoevropské státy dohromady.

„Každý výrobce chce vidět, jak se jeho výrobky používají. A v případě producentů zbraní se to děje ve válkách,“ říká zbraňový expert Ústavu národních bezpečnostních studií Jiftach Šapir.

Události: Ruští zbrojaři se vrací na světové trhy (zdroj: ČT24)

Syrské bojiště jako reklamní kampaň

Stejně jako každý jiný konflikt slouží i ten syrský nejen jako odbytiště zbraní, ale také jako místo jejich testování i prostor pro reklamní kampaň. Po útlumu z 90. let a dominanci amerického a evropského vývozu se teď na trh vrací i Rusko. Především díky svému přímému válečnému angažmá. Jen loni do regionu vyvezlo o čtvrtinu víc výzbroje.

Ruské firmy prodávají rok od roku do zahraničí víc zbraní i techniky. Loni si dokonce připsaly rekord, když vyvezly zboží za téměř 350 miliard korun. A letos chtějí být ještě úspěšnější.

Ruční zbraně, ale i těžkou techniku nebo pilotní trenažéry dodali ruští zbrojaři v roce 2015 do 58 zemí. Jména kupců většinou neprozradí. Co neskrývají, je spokojenost z rostoucích obchodů.

„Pracujeme na úplně jiné úrovni. Nejen naše společnost, ale celé odvětví. Také naše vláda a vlády dalších zemí se chovají jinak. Od 90. let se všechno změnilo,“ pochvaluje si výkonný ředitel společnosti Radar MMS Ivan Ancev.

Ruští zbrojaři se prosazují proti výrobcům z USA a Evropy

Kalašnikov
Zdroj: ČT24

Prodat moderní zbraně je vždy obtížné. Kupci chtějí hlavně ty, které se už osvědčily v boji. „Řada klientů podala objednávku pod dojmem úspěchů v Sýrii. Žádají zbraně, které tam viděli. Například prodej stíhacích bombardérů Su-34 do Alžírska se po jejich nasazení v Sýrii výrazně urychlil,“ dodává šéfredaktor časopisu Vývoz zbraní Andrej Frolov.

Ruští zbrojaři bojují o návrat do zemí, kam přestali vyvážet po rozpadu SSSR. Ruské firmy ale obsazují i trhy, kam dřív dodávali výhradně zbrojaři z Ameriky nebo západní Evropy.

Útočné pušky Kalašnikov už má ve výzbroji Bahrain. Před podpisem je pak obchod za miliardy dolarů se Saudskou Arábií. I když Rijád podporuje v Sýrii jiné síly než Moskva, koupí od ní 300 vrtulníků a tanků.