Nejvíc bují korupce v politických stranách, tvrdí průzkum

Brusel/Praha - Čtyři z deseti Čechů považují za nejvíc zkorumpované státní úředníky a veřejné činitele. 23 % dotázaných pak politické strany. Ve světě pak prý nejvíc bují korupce právě v politických stranách. Vyplývá to z celosvětového průzkumu Barometr globální korupce, který provedla Transparency International (TI). Odpovídalo v něm asi tisíc Čechů. 11 procent českých respondentů přiznalo, že v uplynulém roce dali úplatek.

Mezinárodní organizace Transparency International (TI) dnes zveřejnila závěry průzkumu Barometr globální korupce 2009, který přibližuje, jak lidé v jednotlivých zemích světa vnímají problém korupce a boj proti ní. Letos se výzkumu zúčastnilo více než 73 tisíc osob ze 69 států či území, mezi nimiž byla i zhruba tisícovka Čechů.

Podle výsledků se nejvíce uplácí v některých afrických zemích, kde se k tomu, že někoho za posledních 12 měsíců uplatili, přiznala i víc než polovina respondentů. V Česku pak úplatek podle průzkumu nabídlo za poslední rok 11 procent dotázaných. Nejméně podplácejí lidé v Dánsku, Izraeli nebo Nizozemsku, kde nabídne úplatek jen jeden člověk ze sta.

Studio ČT24 - Barometr o korupci (zdroj: ČT24)

I když Česko v nabízení úplatků vyšlo ještě poměrně dobře, Transparency International upozorňuje na alarmující fakt, že téměř žádný z dotázaných (95 %), kteří se setkali s korupcí, nepodnikl žádné následné kroky. Nejvíce Češi uplácejí na úřadech, kde se vydávají registrace nebo jiná povolení. Korupce bují i ve zdravotnictví nebo při kontaktu s policií.


Výzkum se zaměřil i na to, jak lidé vnímají boj proti korupci. Pouze jedna třetina respondentů je spokojena s účinností protikorupčních opatření. Skepse z boje proti korupci je ve srovnání členských států Evropské unie výraznější v nových členských státech Evropské unie.

To prý ale může podle organizace TI souviset s tím, že v těchto zemích nejsou lidé zvyklí korupci hlásit na policii. Buď mají pocit, že s tím úřady stejně nic neudělají, nebo se přímo bojí, že by si uškodili.