Nejméně 15 mrtvých při bojích v indické části Kašmíru

Šrínagar (Indie) - Nejméně 12 muslimských povstalců a tři indičtí vojáci zahynuli v bojích v indické části Kašmíru. Informovali o tom zástupci indické armády s tím, že je to jeden z nejkrvavějších střetů v tomto regionu za posledních několik měsíců. Boje mezi armádou a rebely vypukly v noci na pátek nedaleko indicko-pákistánské hranice a pokračovaly i v sobotu. Vojáci pátrají po ozbrojencích, kteří údajně přicházejí z Pákistánu a podněcují nepokoje proti indické vládě.

Indie dlouhodobě obviňuje pákistánskou armádu, že cvičí povstalce a posílá je do indické části Kašmíru. Islámábád podobná nařčení odmítá a tvrdí, že poskytuje muslimským rebelům pouze morální podporu.

Kašmír

Po rozdělení indického subkontinentu v roce 1947 připadla část Kašmíru hinduistické Indii a část muslimskému Pákistánu. Oba státy si činí nárok na celý Kašmír a svedly kvůli němu dvě ze tří vzájemných válek.

V pátek se ve Šrínagaru, letním správním středisku indického svazového státu Džammú a Kašmír, shromáždilo několik set tisíc muslimských demonstrantů, kteří protestovali proti indické vládě v Kašmíru. Organizátoři demonstrace také vyzvali kašmírské muslimy k třídenní stávce.

Současné nepokoje v Kašmíru vypukly kvůli kontroverznímu vládnímu plánu poskytnout státní pozemky v tomto státě pro výstavbu hinduistické svatyně. Vláda sice od záměru ustoupila, kašmírští muslimové i hinduisté ale přesto zahájili masové demonstrace, které v několika případech přerostly v násilnosti. Minulý týden při nich zemřely dvě desítky lidí.

V Indii je epidemie malárie

V Indii navíc kromě muslimských povstalců z Pákistánu řádí epidemie malárie. Vypukla v řadě oblastí Indie po monzunových deštích. Mezi 62 oběťmi je i 16 dětí. V Indii na malárii ročně umírá asi 1 000 lidí. Nemoc přenášejí komáři, kteří se ve velké míře líhnou v zaplavených oblastech.

Symptomy malárie jsou horečka, svalový třes, bolest kloubů, dávení a křeče. Pokud není nemoc dostatečně léčena, mohou pacienti upadnout do kómatu a v nejhorších případech i zemřít. Ve světě se každoročně malárií nakazí na 500 milionů lidí, převážně v subsaharské Africe. Více než milion jich nemoci podlehne.