Nedonošené děti v inkubátoru rády poslouchají Mozarta

Jeruzalém - Poslech vážné hudby prý zvyšuje inteligenci. Zázračně v tomto směru prý působí hlavně hudba Wolfganga Amadea Mozarta. Vědci v Izraeli tuto teorii posunuli ještě dál a rozhodli se pozitivní účinky hudby rakouského hudebního génia najít i v jiných oblastech. Podle lékařů z nemocnice v Tel Avivu stačí třicet minut Mozartovy hudby denně a nedonošené děti lépe přibírají na váze. Pediatři provedli výzkum na 20 předčasně narozených dětech. Hudba prý snižuje jejich spotřebu energie.

„Sledovali jsme, jaký vliv má Mozartova hudba na to, jak organismus novorozenců hospodaří s energií. Do studie jsme zahrnuli nedonošené, ale jinak zdravé děti. Ty, které jsou v inkubátoru, kde rostou a přibírají na váze. Pak jsme jim pustili Mozarta a porovnávali jsme, kolik energie vynakládají, když je hudba puštěná a když není,“ popisuje průběh experimentu vedoucí pediatrické kliniky nemocnice In Dana v Tel Avivu Ronit Lubetzká.

Pomocí speciálních monitorovacích zařízení lékaři zjistili, že už po pouhých deseti minutách poslechu Mozarta začne významně klesat množství energie, které dětský organismus spotřebovává. Podle lékařů to může mít pozitivní vliv, protože to umožní urychlit přibírání dětí na váze. Díky tomu bude možné propustit je dřív do domácího ošetřování. „Máme opravdu konkrétní číslo, které ukazuje, že dítě potřebuje míň energie. Několikrát denně poslouchá hudbu a může začít lépe přibírat na váze. Díky tomu ho můžeme dřív pustit domů,“ říká Lubetzká a dodává: „Nemocniční prostředí pro takhle malé děti znamená zvýšené nebezpečí, že se nakazí infekcí, takže čím dřív půjdou domů, tím lépe.“

Mozart má pozitivní efekt na děti v inkubátoru (zdroj: ČT24)

Na miminka platí hlavně relaxační hudba

Možná to neumí jenom Mozartova hudba. Na neonatologickou jednotku nemocnice ve městě Kfar Saba zvou jednou týdně živé muzikanty. Populární je hlavně relaxační hudba. Na živo prý působí mnohem víc než jenom z reproduktorů. Podle některých lékařů to ale není žádné překvapivé zjištění.

„Každý, kdo pracuje s novorozenci, hlavně s těmi nedonošenými, ví, že hudba jim dělá dobře,“ uvádí doktor Shmuel Arnon. Doktorka Lubetzká se ale nespokojí s obecnými zjištěními a chtěla by zjistit, jestli je nějaký rozdíl mezi účinky hudby Mozarta a dalších skladatelů.