NATO v Libyi poprvé nasadilo bojové vrtulníky

Tripolis – Severoatlantická aliance nasadila poprvé do konfliktu v Libyi bojové vrtulníky. Britské stroje typu Apache a francouzské Gazelle zaútočily na několik cílů, dva z nich se jim přitom podařilo zničit, včetně radiolokátoru. Aliance uvedla, že terčem úderů byly armádní vozy, vojenské vybavení a pozemní síly. Vrtulníky operují v přízemních výškách, cíle mohou lépe identifikovat a zasáhnout s větší přesností než bitevní letadla. Aliance si od jejich nasazení slibuje, že pomohou vyřešit patovou situaci v zemi, která trvá už čtyři měsíce.

Server BBC dnes uvedl, že Severoatlantická aliance nasadila poprvé do konfliktu v Libyi bojové vrtulníky typu Apache a Gazele. Nasazení uvedených vrtulníků má pomoci vyřešit současnou patovou situaci. Krize v Libyi totiž trvá již skoro čtyři měsíce a opozice není schopna proti vůdci Muammaru Kaddáfímu postavit odpovídající vojenskou sílu. Nicméně Kaddáfího režim se podle agentury Reuters začíná rozpadat zevnitř. Z armády dezertovalo několik vysokých důstojníků a z vlády odešla část ministrů.

letecký publicista Martin Velek

„Vrtulník je už těsný předstupěň před pozemním vojskem… Posádka má daleko víc času na pozorování či zjišťování nepřítele. Navíc má pestřejší použitelnou výzbroj.“

Podle britského ministra obrany Liama Foxe ovšem nasazení vrtulníků není přiznáním neúspěchu: „Rozhodně to není plán B. Nasazení helikoptér je jen logickým rozšířením našich operací.“ Nasazení helikoptér potěšilo i povstalce. „Vítáme jakoukoli činnost, která urychlí odchod Muammara Kaddáfího a jeho režimu,“ prohlásil předseda libyjské Přechodné národní rady Mustafá Džalíl. Libyjskou opozici navíc přijel do Benghází osobně podpořit britský ministr zahraničí William Hague.

Vrtulníky Apache znamenají pro NATO nové možnosti. Dokáží snáz najít vojenské jednotky v obydlených oblastech a zároveň by měly zabránit civilním obětem. Větší bezpečí pro Libyjce ale znamená risk pro vojáky aliance, kteří jsou v porovnání s letadly snadnějším terčem.

Vrtulníky zaútočily i na velicí střediska libyjské armády

Také francouzská armáda potvrdila zapojení francouzských vrtulníků typu Tigre a Gazelle do útoků NATO na pozemní cíle v Libyi. Podle mluvčího francouzských ozbrojených sil Thierryho Burkharda bylo při úderu v noci na dnešek zničeno na dvacet objektů včetně patnácti armádních vozidel. Stroje prý útočily také na velicí střediska libyjské armády. Několik vrtulníků odpovědělo na střelbu z lehkých zbraní; žádný stroj nebyl zasažen a všechny se vrátily na palubu francouzské bitevní lodi Tonnerre ve Středozemním moři.

Velitel operací NATO v Libyi generál Charles Bouchard podle DPA uvedl, že NATO používá bojové vrtulníky tam, kde je to nutné. Úspěšné nasazení podle něj dokládá jedinečné schopnosti těchto bojových vrtulníků.

Rozhodnutí o vyslání britských vrtulníků Apache do Libye učinil britský premiér David Cameron 27. května. Tyto stroje si armáda cení především pro jejich univerzálnost a odolnost.

Vrtulník Apache
Zdroj: ČT24