Naše nálety zabily 10 vůdců Islámského státu, tvrdí mezinárodní koalice

Při náletech na pozice radikální organizace Islámský stát (IS) na území Sýrie a Iráku zahynulo během prosince deset vůdců islamistů, včetně osob spojených s listopadovými útoky v Paříži. S odvoláním na mluvčího mezinárodní koalice bojující proti IS o tom informovala agentura Reuters. „Během uplynulého měsíce jsme zabili cílenými leteckými údery deset vůdčích postav ISIL, včetně několika externích strůjců atentátů, z nichž někteří jsou spojeni s útoky v Paříži,“ uvedl plukovník Steve Warren.

Jedním z vůdců IS zabitých při nedávných náletech mezinárodní koalice je podle Warrena také Abdal Kádir Hakím, který pomáhal při plánování zahraničních operací IS a který byl napojen i na teroristy, kteří 13. listopadu v Paříži zavraždili 130 lidí. Hakím zahynul v severoiráckém Mosulu 26. prosince, řekl Warren.

Na Štědrý den koaliční nálet zabil v Sýrii šestadvacetiletého Francouze Charaffea Mouadana, který byl údajně v přímém spojení s pravděpodobným strůjcem listopadových atentátů v Paříži Abdelhamidem Abaaoudem.

Mouadan podle Warrena aktivně spolupracoval na přípravě dalších teroristických útoků v západních zemích. Francouzský občan odešel v roce 2013 do Sýrie spolu se svým přítelem Samym Amimourem. Amimour byl jedním z útočníků, kteří v listopadu v pařížské koncertní síni Bataclan povraždili 90 lidí.

Warren: Islámský stát ztrácí své vedení, stále je ale nebezpečný

Správnost americké strategie leteckých úderů je podle Warrena možné vidět na příkladu nedávných úspěchů pozemních vojsk v boji proti IS. Irácká armáda v uplynulých dnech dobyla z rukou radikálů Ramádí, metropoli sunnitské provincie Anbár, kterou islamisté ovládli z velké části loni v květnu.

„Část těchto úspěchů lze přičíst skutečnosti, že organizace ztrácí své vedení,“ dodal mluvčí mezinárodní koalice. „(IS) má stále tesáky,“ varoval však Warren.

  • Letecké údery proti pozicím IS zahájily Spojené státy 8. srpna 2014. Zprvu se omezovaly pouze na západ a sever Iráku, od 23. září 2014 Američané ve spolupráci s několika arabskými zeměmi rozšířili bombardovací ofenzivu i na pozice IS v Sýrii.
  • Do leteckých úderů proti IS se různým způsobem zapojily také Británie, Austrálie, Belgie, Kanada, Dánsko, Itálie, Francie a Nizozemsko. Průzkumné letouny Tornado nad Sýrii vyslalo i Německo. Na „vlastní pěst“ podniká letecké údery v Sýrii také Rusko.