Na zahájení olympiády nepojede ani generální tajemník OSN

New York - Generální tajemník OSN Pan Ki-mun se z pracovních důvodů nezúčastní slavnostního zahájení letních olympijských her v Pekingu. Oznámila to dnes v sídle světové organizace v New Yorku jeho mluvčí Marie Okabeová s tím, že Pan Ki-mun tuto skutečnost oznámil čínské vládě již před několika měsíci. Jaké akci dá tajemník před olympiádou přednost, mluvčí odmítla říct.

Otázku, zda se zúčastnit slavnostního zahájení olympiády či nikoli, řeší nyní prakticky všichni čelní politici. Často se volí varianta nezúčastnit se s tím, že neúčast ale neznamená bojkot olympiády. Tuto variantu například ve středu oznámil britský premiér Gordon Brown. Ten se ale podle BBC chystá navštívit závěrečný ceremoniál her.

Ani český prezident Václav Klaus do Pekingu nepojede. Důvodem je ale operace kyčle. Premiér Mirek Topolánek uvedl, že o jeho vyslání do Číny rozhodne vláda. Bojkot her z českých politiků už oznámili například ministr školství Ondřej Liška nebo pražský primátor Pavel Bém.

Kvůli čínským represím v Tibetu se zahajovacího ceremoniálu pekingské olympiády nezúčastní polský premiér Donald Tusk. Možný bojkot dříve připustil i francouzský prezident Nicolas Sarkozy, při nedávné návštěvě Británie ale tuto variantu prozatím vyloučil.

Ani americký prezident George Bush se dosud konkrétně nevyjádřil. V minulosti sice dal najevo, že se hodlá olympiády v Pekingu zúčastnit, neupřesnil ale, jestli přímo zahajovací slavnosti, nebo někdy jindy. Jeho mluvčí Dana Perinová označila úvahy o Bushově programu na srpen za předčasné. Naproti tomu k bojkotu slavnostního zahájení olympiády vyzvali prezidenta Bushe členové Demokratické stany včetně prezidentských kandidátů Hillary Clintonové a Baracka Obamy, a dnes i čelný republikánský kandidát John McCain. Podle něj by měl prezident „zvážit neúčast“ na zahájení „pokud se politika a činy Číňanů nezmění“.