Mladí muslimové budou poprvé studovat islám z německé učebnice

Berlín - Němečtí školáci z muslimských rodin budou mít ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko svou první učebnici islámu v němčině. V novém školním roce se z ní bude učit kolem 11 tisíc žáků. Cílem první schválené učebnice je vzít nekontrolovanou výuku náboženství z muslimských komunit a zavést ji do škol.

V osmdesátimilionovém Německu žije asi 3,4 milionu muslimů, z nichž většina přišla z Turecka. Na vznik školní učebnice o islámu prý čekali 30 let, podle německých médií o ni poprvé žádali už v roce 1978. Výuka islámu dosud probíhala na školách jen velmi omezeně a improvizovaně, uvedla berlínská zpravodajka ČT Hana Scharffová. Náboženství učí většinou sami muslimové a jejich komunity.

Učebnice z mnichovského nakladatelství Kösel určená pro hodiny náboženství se jmenuje Saphir, což je přepis arabského slova „poselství“. Na 200 stranách vysvětluje islámský svět a korán. Má mít i mezináboženský charakter a přispět k dialogu kultur. Muslimové ale tvrdí, že jde o rozředěnou evropskou verzi islámu, jakýsi islám light, a prosazují, aby výuka zůstala v rukou muslimských komunit. Ti umírněnější naopak ve školní výuce vidí možnost, jak mladé muslimy uchránit před vlivem extremistických proudů.

Podle německé ústavy musí být výuka náboženství ve shodě se zásadami náboženských společenství. Na rozdíl od křesťanských církví ale němečtí muslimové nejsou centrálně organizováni a nedokážou se na těchto základních představách shodnout. Muslimská komunita v zemi není jednolitá, jde většinou o potomky pracovníků z Turecka. Řada z nich neovládá dobře místní jazyk, protože si většinou berou manželky z původních zemí, které neovládají němčinu, a nemohou ji tedy ani předat svým dětem. Kvůli tomu dokončí střední školy jen tři procenta muslimů, což následně přináší nezaměstnanost a kriminalitu. Výjimkou nejsou ani sňatky z donucení nebo vraždy kvůli zachování cti.

  • Islámská knihovna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/370/36977.jpg
  • Muslimové při modlitbě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/370/36974.jpg