Melanomem u nás ročně onemocní 1 500 lidí, mnozí přijdou pozdě

Praha - Rakovinou kůže v Česku ročně onemocní 1 500 lidí a 300 na ni zemře. V posledních třiceti letech stoupl výskyt maligního melanomu pětkrát, průměrný věk pacienta je 54 let. Podle přednosty dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady profesora Petra Arenbergera se společně s leukémií v dospělosti jedná o nádor, který pacienta připraví o nejvíce let produktivního života.

„Na rozdíl od severských zemí, kde je výskyt melanomu mnohem vyšší, ale úmrtnost díky osvětě a prevenci nízká, je v oblasti střední a východní Evropy méně pacientů, ale téměř žádná osvěta a prevence, tudíž i vysoká úmrtnost,“ shrnul.

Zlepšit tuto situaci má osvětová akce, kterou pořádají vinohradští odborníci letos podruhé. V dolní části Václavského náměstí bude 28. a 29. dubna lékařský stan, v němž si zájemci mohou nechat vyšetřit svá pigmentová znaménka. Není potřeba se předem objednávat. Za vyšetření se nic neplatí, ani regulační poplatek 30 korun.

„Loni se během dvou dnů podařilo prohlédnout 1 103 osob. Objeveno bylo devět melanomů. Je to vysoký záchyt, který přesahuje běžný výskyt melanomu v populaci více než padesátkrát,“ řekl profesor.

Stejně jako loni se bude vyšetřovat ve stanu v pěti ordinacích. Novinkou je vyšetřovna pro děti. Rodiče nebudou muset čekat ve frontě, děti budou vyšetřeny přednostně, upozornil Arenberger.

Z průzkumu mezi loňskými zájemci o vyšetření ve stanu vyplynulo, že se tam odváží přijít spíše než do nemocniční ordinace. Oprostí se od zábran, které v nich budí nemocnice. Ve stanu přitom jsou k dispozici i speciální přístroje, kterými lze vyšetřit i velmi malá znaménka.

Každý člověk má zhruba pět až deset mateřských znamének. Kdyby lékaři chtěli jednou ročně vyšetřit všechny obyvatele, museli by prohlédnout až 100 milionů znamének. To nejsou schopni zvládnout.

Nabízejí však vyšetření všem lidem z rizikových skupin: to jsou lidé s bílou kůží a světlými vlasy, s více než 50 mateřskými znaménky, ti, u jejichž příbuzných se melanom vyskytl, spálili se v dětství, tráví pravidelně dovolenou u jižních moří, anebo se jim objevilo nové či začalo měnit už existující znaménko.

„Všichni tito lidé by měli chodit na kontroly ke kožnímu lékaři alespoň jedenkrát ročně. Ale i ostatní by alespoň jednou měli navštívit kožního lékaře, aby posoudil, zda mají na kůži znaménka, kterým je nutno věnovat zvýšenou pozornost,“ dodal Arenberger.