Medvěděv je rok pánem Kremlu

Moskva - Ruský prezident Dmitrij Medveděv prožije první výročí svého nástupu do čela státu jako „obyčejný pracovní den“. Medvěděv mimo jiné přijme válečné veterány, kterým před časem adresoval svůj první dekret. Ruský tisk se u příležitosti dnešního výročí ptá, nakolik se nástupci Vladimira Putina, který se stal premiérem, podařilo stát se skutečnou hlavou státu.

Medveděvovi se podle listu Izvestija podařilo vpravit se do role hlavy státu rychleji než jeho předchůdci - ale možná právě díky příkladu jeho „politického otce“ Putina. Zatímco ten se učil zvládat prezidentské řemeslo intuitivně, Medveděv již čerpal ze znalostí předchůdce. Nový prezident si však podle deníku vypracoval vlastní styl: zatímco Putin sám sebe stavěl do role lidového vůdce, který se opírá o masy, Medveděv dává přednost roli kompetentního šéfa a komornější atmosféře.

„V roce 2000 novému prezidentovi Putinovi věštili brzké odstavení, v roce 2008 předpovídali novému prezidentovi Medveděvovi 'druhé housle' v politice. Oba zpočátku považovali za 'technické následníky', ale v obou případech se prognózy nesplnily,“ soudí deník Izvestija.

„Ve svém prvním prezidentském roce se třetí ruský prezident snažil zvládnout dva úkoly - zachovat kurz druhého prezidenta Putina a najít svůj vlastní politický styl. Zatím se Dmitriji Medveděvovi v plné míře daří v obou směrech,“ napsal Kommersant. Podle opozičních politiků a finančníků však ještě Medveděv potřebuje „stát se opravdovým prezidentem“.

Deník Izvestija:

„Silný vladař předal mocenský post číslo jedna, ale nikam neodešel. Jen se přestěhoval na post číslo dva.“

Medveděv bojuje o své místo na slunci

Medveděv začíná být mezi politiky ze Západu respektovanou osobností. „Obracejí se stále ještě na Putina, ale Medveděv už byl akceptován jako samostatná figura, nikoliv jako člověk, který jen plní Putinovy příkazy,“ uvedl ve vysílání ČT24 analytik Asociace pro mezinárodní otázky FSV UK Karel Svoboda.

„S Putinem deklarovali, že budou vládnout jako tandem, což plní. Medveděv vystupuje jako hodný policajt a Putin jako ten zlý,“ doplnil Svoboda. Drobné rozpory obou kremelských představitelů se objevují například kolem soudu s Michailem Chodorkovským, který čelí obvinění z daňových úniků. Hrozí mu za ně až 22 let vězení. „Medvěděv je proti soudu, naopak Putin na soud tlačí,“ poznamenal Svoboda.

Amnesty International: Situace v lidských právech se zhoršila

Organizace pro lidská práva Amnesty International dnes kritizovala dosavadní Medveděvovo působení v čele Kremlu. Zaměřila se na stupňující se útoky proti obhájcům lidských práv a novinářům v Rusku a na pokračující násilnosti v jeho jižních oblastech. To podle organizace znamená, že Medveděv neudělal v této oblasti žádný pokrok.

„Prezident Medveděv dosáhl během loňského roku několika cílů. Nicméně žádné významné změny nejsou vidět,“ uvedla generální tajemnice AI Irene Khanová a dodala, že situace v lidských právech se navzdory některým pozitivním signálům v řadě oblastí zhoršila.

V lednu byli v centru Moskvy za bílého dne zastřeleni Stanislav Markelov, prominentní advokát, který se specializoval na oblast lidských práv, a novinář, který se vyjadřoval kriticky vůči Kremlu. Za jejich vraždu nebyl nikdo potrestán.