Matka střelce z Newtownu ve škole nepracovala, motiv dál neznámý

Newtown - Americký prezident Barack Obama navštíví pozůstalé obětí pátečního masakru ve městě Newtown. Dvacetiletý Adam Lanza tam v základní škole zastřelil 20 dětí a 6 dospělých. Policie mezitím pokračuje ve vyšetřování. Lanzova matka podle ní ve škole nepracovala. Policisté stále netuší, proč se mladík vydal zabíjet právě tam. Podle zprávy patologů byly navíc všechny oběti střeleny víc než jednou. Útok patří mezi nejkrvavější v novodobé historii Spojených států. Otec útočníka vyjádřil rodinám soustrast a omluvil se.

Wayne Carver, hlavní patolog státu Connecticut, upřesnil, že každé ze zkoumaných těl mělo tři až 11 střelných ran. Pitva Adama Lanzy a jeho matky Nancy se bude konat až dnes. Americký list Los Angeles Times mezitím na svých internetových stránkách s odvoláním na zdroje blízké vyšetřovatelům napsal, že Adam Lanza se pokusil koupit jen několik dní před střelbou „dlouhou pušku“ v místním obchodě. Byl ale odmítnut, protože nechtěl čekat na nezbytné, 14 dní trvající prověřování.

Obama, jehož zpráva o masakru přivedla k slzám, už ve svém pátečním vystoupení v médiích řekl, že v první řadě trpí jako otec. Zmínil se také o tom, že podobným incidentům je do budoucna třeba zabránit, o konkrétních opatřeních ale nemluvil. Dnešní návštěva Newtownu bude už čtvrtá, kdy se Obama v úřadu prezidenta vydal do místa, kde se předtím odehrála masová střelba. Letos v červenci v kině v Coloradu zemřelo po střelbě 12 lidí.

Dan Malloy, guvernér Connecticutu:

„Když se stane tragédie jako tahle, lidé chtějí znát odpověď na otázku, proč se to stalo. Ale pravda je, že tady není žádná odpověď, nebo aspoň žádná dobrá. Všichni už jsme tyto tragédie viděli v jiných státech a jiných zemích. Nikdy to nedokážeme pochopit a děkujeme bohu, že se to nestalo u nás - až teď.“

Vražednou sérii útočník Adam Lanza zahájil v pátek ráno. Doma zastřelil vlastní matku, která vlastnila několik zbraní - prý byla jejich „milovnicí“. S částí jejího arzenálu následně vyrazil do místní základní školy. V tu chvíli v ní bylo 600 dětí od pěti do deseti let. Lanza vstoupil do budovy a ve třídách začal beze slova pálit. Zabil 20 dětí a 6 dospělých, pak obrátil zbraň proti sobě. „Dělám tuhle práci přes třicet let a tohle je to nejhorší, co jsem viděl. To nejhorší, co kdokoli z mých kolegů viděl,“ prohlásil vrchní koroner Wayne Carver.

Otec střelce má „zlomené srdce“

Úřady zveřejnily seznam obětí masakru a otec střelce se jejich rodinám omluvil. Stále prý nemůže uvěřit, co se stalo. Rodinám synových obětí se prostřednictvím médií omlouval, hovořil převážně o soucitu a zlomeném srdci. Většina obětí masakru jsou malé děti. „Naše rodina truchlí se všemi, které tato strašná tragédie zasáhla,“ uvedl Peter Lanza, jehož 20letý syn Adam je podle dosavadního vyšetřování tím, kdo střílel. Vyšetřován byl i starší syn, ten ale zřejmě se střelbou neměl nic společného.

Média posbírala také střípky informací o Nancy Lanzové, kterou její přátelé označují za laskavou a milou ženu, byť není jasné, čím se vlastně živila. V současnosti nikde nepracovala, v minulosti prý bývala burzovní makléřkou. Ze střední školy matka mladíka odhlásila. „Bojovala se školním úřadem. Nedokážu stoprocentně říct, jestli to bylo kvůli chování, nebo měl problémy s učením. To nevím. Ale byl to velmi chytrý kluk,“ řekla Marsha Lanzaová, střelcova teta.

Zbraně
Zdroj: ČT24/ISIFA

Nancy Lanzová měla pověst společenské ženy. Domů ale nikoho nezvala - nejspíš kvůli psychicky nemocnému synovi. Přátelům se zato chlubila, že sbírá zbraně a oba často střílí. „Zatím jsme nenašli žádný důkaz, že by matka se synem chodili trénovat na střelnici,“ poznamenal Gene Marquez z úřadu pro alkohol, tabák, zbraně a výbušniny.

Policie potvrdila, že Nancy Lanzaová legálně držela asi šest zbraní: pistole, lovecké pušky a poloautomatickou pušku. Ke všem doma mohl i nezletilý Adam,  zákony státu Connecticut to povolují. Ven s nimi ale nesměl.

Počet mrtvých dělá z pátečního útoku jeden z nejtragičtějších, které americké školy zažily. Je také výrazným impulsem pro zpřísnění zákonů upravujících podmínky držení zbraní. K událostem ve Spojených státech promluvil ve Vatikánu také papež Benedikt XVI. Rodinám, které při páteční střelbě přišly o své blízké, vyjádřil upřímnou soustrast a slíbil, že se za ně bude modlit. Zároveň požehnal stovkám dětí, které k němu před Vánoci tradičně dorazily.

Papež Benedikt XVI.:

„Velmi mě zarmoutilo páteční nesmyslné násilí v Newtownu ve státě Connecticut. Ujišťuji rodiny všech obětí, zejména ty, které přišly o děti, že se za ně budu modlit. Ať jim bůh pomůže, dotkne se jejich srdcí a uleví jejich bolesti.“

Na střelbu v základní škole zareagoval Hollywood i místní televizní stanice změnami v programech, které by s ohledem na děsivý masakr mohly působit nevhodně. Diváci neuvidí například nejnovější epizodu kreslených seriálů Griffinovi nebo American Dad.

Další útok - tentokrát v nemocnici

Osmatřicetiletý ozbrojený muž zaútočil včera v nemocnici v americkém státě Alabama. Zranil dva zaměstnance a jednoho policistu. Další policista ho zastřelil. Proč útočil, zatím není jasné. Incident se odehrál v pátém patře, kde tou dobou byl i personál a několik pacientů. Nemocnice už nyní funguje normálně.