Matka kanadského střelce se omluvila, jeho úmrtí nelituje

Ottawa – Matka útočníka, který ve středu v Ottawě zastřelil vojáka a s puškou v ruce vtrhl do budovy parlamentu, se za čin svého syna omluvila. V emotivním telefonickém rozhovoru s agenturou AP řekla, že si jeho počínání nedokáže vysvětlit. Zdůraznila, že není smutná ani tak kvůli jeho úmrtí, ale zejména kvůli bolesti, kterou její syn obětem způsobil. „Pokud pláču, pak pro tyhle lidi. Ne pro svého syna,“ svěřila se Susan Bibeauová.

Paní Bibeauová společně se svým bývalým manželem a otcem střelce Michaela Zehafa-Bibeaua vydala písemné prohlášení, v němž se snažila své pocity popsat. „Jsem na svého syna naštvaná, nerozumím tomu a jedna moje část ho teď chce nenávidět,“ napsala. „Mluvila jsem s ním minulý týden u oběda, předtím jsem ho ale pět let neviděla. Nemohu tedy nabídnout skoro nic, co by pomohlo (jeho činu) porozumět,“ dodala žena.

Kanadská média píší o tom, že Zehaf-Bibeau měl za sebou pestrou kriminální minulost a několikrát skončil ve vězení. Vždy to ale bylo kvůli méně závažným deliktům jako podvody, loupeže, držení zbraně či řízení v opilosti. S rodinou se zřejmě delší dobu nestýkal.

Policie zatím motivy střelce nezná. Údajně pobýval v Ottawě od začátku měsíce kvůli vyřizování žádosti o vydání pasu. Někteří přátelé vyšetřovatelům sdělili, že se chystal odjet do vlasti svého otce, tedy do Libye. Podle matky ale byla jeho cílem Sýrie. „Spolu s našimi partnery jsme zjistili, že jednal sám. Ještě šetříme, jestli mu někdo nepomáhal během plánování celé akce,“ uvedl policejní komisař Bob Paulson.

V Kanadě pokračuje vyšetřování středečního útoku (zdroj: ČT24)

Zehaf-Bibeau ve středu v centru Ottawy zastřelil vojáka držícího čestnou stráž u válečného památníku. Poté se zbraní vtrhl do budovy parlamentu, kde zasedala vláda. Tam jej zabila stráž (více zde). Kanadský premiér Stephen Harper označil útok jako teroristický čin. Slíbil, že jeho země zintenzivní boj proti terorismu (více zde).

Podle kanadského ministra zahraničí Johna Bairda však zatím nic nenaznačuje, že by útočník měl jakékoli napojení na extremisty či na radikální hnutí Islámský stát. „Spíš to vypadá na to, že k nim inklinoval, že s nimi sympatizoval,“ popsal zpravodaj ČT v USA Martin Řezníček.

Pro islamisty představuje Kanada jeden z hlavních cílů. Patří totiž k zemím, které se zapojily do leteckých operací proti Islámskému státu mezi prvními. Tvrdý přístup prosazují zejména vládní konzervatici. Zároveň Kanada platí za zemi s tradičně velmi otevřenou migrační politikou; v poslední době přijímá nejvíc lidí právě z islámských oblastí.