Makedonské volby vyhráli konzervativci. Hádky ale neustávají

Skopje - Předčasné parlamentní volby v Makedonii podle průběžných výsledků jasně vyhrála konzervativní strana VMRO-DPMNE premiéra Nikoly Gruevského. Obdržela přes 43 procent hlasů. Socialistická opozice následně oznámila, že výsledek uznat nehodlá. Makedonské volby vyvolal vládní spor o jméno kandidáta na prezidenta, a i o něm voliči rozhodovali – svůj post obhájila dosavadní hlava státu Ďorďe Ivanov.

„V Makedonii se konaly poklidné, spravedlivé a svobodné volby. Největším vítězem je Makedonie. Můžeme být pyšní,“ řekl makedonský předseda vlády svým příznivcům, kteří ho vítali v sídle strany. VMRO-DPMNE vládne v zemi již od roku 2006 a po sečtení bezmála dvaadevadesáti procent hlasů získala 43,2 procenta, zatímco sociální demokraté jen 24,9 procenta. Ti se také po uzavření volebních místností nechali slyšet, že volby neuznají; vláda prý vytvářela na voliče nátlak a kupovala hlasy. Opozice proto žádá vytvoření úřednické vlády, která zemi dovede k novým předčasným volbám.

Jednalo by se přitom o druhé předčasné volby v horizontu několika měsíců. Ty současné vyvolal jarní rozkol ve vládní koalici. Gruevského konzervativci se tehdy neshodli s Unií pro demokratickou integraci albánské menšiny (DUI) a Unií Romů v Makedonii na jménu společného kandidáta do čela státu, a jednokomorový parlament se tak počátkem března rozpustil.

VMRO-DPMNE totiž prosazovala kandidaturu současného prezidenta Ivanova na další pětileté období, DUI však byla proti, protože prý Ivanov není kandidát, na kterém by se Makedonci a Albánci mohli shodnout. O novém makedonském prezidentovi se nakonec rozhodovalo současně s hlasováním o složení parlamentu. Proti Ivanovovi kandidoval sociálnědemokratický opoziční politik Stevo Pendarovski.

Současná hlava státu získala 55,7 procenta hlasů, jeho soupeř si od voličů vysloužil jen 40,5 procenta hlasů. Vyplývá to ze sečtení téměř 92 procent odevzdaných hlasů.