Listerióza v mase zabila již 12 Kanaďanů

Ottawa - Z tuctu mrtvých zabila bakterie prokazatelně zatím 7 lidí. Zbytek případů lékaři testují, nákazu potvrdili u 26 lidí. Ministr zemědělství varoval, že se nejspíše objeví další případy, symptomy se totiž mohou projevit až po 70 dnech. Relativně včasné podchycení nákazy si politici vysvětlují bezpečnostními opatřeními zavedenými v roce 2003 kvůli šíření viru SARS. Podle hlavního hygienika ČR tedy nehrozí, že by se nákaza z Kanady rozšířila až do Česka.

Nakažené maso distribuoval jeden z největších kanadských zpracovatelů masa - torontský potravinářský koncern Maple Leaf Food. „Několik lidí zemřelo, další jsou vážně nemocní. Miliony Kanaďanů se bojí o své zdraví,“ říká Tony Merchant, právník zvažující žalobu.

Maple Leaf Food začal minulý týden z trhu stahovat 220 různých výrobků. Jde o jednu z největších podobných akcí v Kanadě, přímé náklady přesáhnou v přepočtu 315 milionů korun. „Je mi to velmi líto, slova naši bolest nedokáží popsat. Maple Leaf Food si vždy zakládal na zdravotní nezávadnosti výrobků,“ omlouval se prezident společnosti Michael McCain.

Listerióza je nebezpečná zejména pro těhotné ženy, malé děti, seniory a lidi s oslabeným imunitním systémem. U zdravých lidí se projevuje mírnou horečkou. Bakterii v sobě nosí asi 20 % populace. V České republice se listerióza rozšířila v roce 2006, nakazily se tehdy desítky lidí a 14 jich zemřelo.

„V současné době provádí tři dozorové orgány - je to státní zemědělská potravinářská inspekce, veterinární správa a hygienická služba - velmi podrobný monitoring, který se upřesnil po roce 2006 a 2007. V současné době to nepředstavuje žádný zdravotní problém a ani neočekáváme, že by to byl problém, který by se importoval z Kanady do České republiky,“ tvrdí hlavní hygienik České republiky Michael Vít.