Lidé si tady nikdy nebyli blíž, říkají Newyorčané po Sandy

USA – Centrum New Yorku na Dolním Manhattanu se zotavuje z následků superbouře Sandy jen velmi pomalu. Nejhorší už má sice východ USA za sebou, po opadnutí záplav se ale ukazuje, jak velké škody pohroma napáchala. Škody se mohou vyšplhat na 40 až 50 miliard dolarů, z toho až 20 miliard v rámci pojistných škod. Bez proudu zůstává stále kolem 5 milionů lidí, převážně na území New Yorku a New Jersey. Pohroma výrazně poznamenala i jeden z nejoblíbenějších amerických svátků – Halloween, naopak tradiční newyorský maraton se podle všeho v neděli uskuteční.

New York se semknul. Lidé si na ulicích prokazují sounáležitost a při vzájemné pomoci často improvizují. Kvůli chybějícímu proudu jsou například restaurace odkázány na co nejrychlejší spotřebu masa a náchylných surovin. Lidé se tak scházejí na ulicích a grilují. Vyhlášená restaurace v centru Manhattanu nabízí lidem steaky za desetinu obvyklé ceny. „Otevřeli jsme, abychom lidem pomohli. Máme všechno za pět nebo osm dolarů. Řekli jsme kuchařům, že cokoliv si vydělají, si mohou nechat. Co se nesní, vyhodíme,“ říká majitel podniku.

Sandy udělala čáru přes rozpočet i jindy velkým oslavám oblíbeného Halloweenu. Tradiční průvod městem organizátoři přesunuli na příští týden. Někteří se ale přesto tradice posledního říjnového dne nevzdali a ve skromnějším počtu se přesto vydali ke svým sousedům. „ Řekla jsem si, že se budu snažit chovat normálně, jak to jen jde. A tak jsme vyrazili koledovat sladkosti,“ svěřila se Julia Rosnerová.

Velký otazník visel nad nedělním maratonem v New Yorku. Padesát tisíc běžců z celého světa se ale nakonec městem proběhne. „Někteří říkali, že bychom to měli zrušit. Ale spousta obchodníků je na této akci závislá. Je to pro New York velká událost, důležitá pro naši ekonomiku. Musíme věřit, že ti, kteří nepřežili, by si to tak přáli,“ sdělil starosta města Michael Bloomberg. Zpátky do normálu se úřady snaží dostat i zaplavené newyorské metro. Už jezdí 14 linek ze třiadvaceti. Guvernér státu NY pro dopravu vyhlásil výjimečný stav. Autobusy i metrem se až do pátku jezdí zadarmo.

New York žádá vládu o zaplacení úklidu

V New Yorku kvůli bouři Sandy podle nejnovějších informací zemřelo nejméně 37 lidí. Radnice bude v nejvíce postižených oblastech New Yorku distribuovat potraviny a vodu. „Přineste si tašku,“ vzkázal starosta Bloomberg Newyorčanům. Úřad vydá každému člověku maximálně tři jídla a pět láhví vody.

Bez elektřiny jsou stále v New Yorku statisíce lidí, v některých částech města přitom potrvá i týden, než dodávky proudu obnoví. Tři mosty, spojující nejrušnější část New Yorku s Brooklynem, jsou už pro dopravu průjezdné, autobusy se vrátily do ulic a turistům se dokonce otevřela i vyhlídková plošina na budově Empire State Building. Funguje i část metra.

V úterý s omezeními obnovily provoz newyorské Kennedyho letiště a další mezinárodní letiště v newyorské oblasti - v Newarku v New Jersey. Newyorské letiště La Guardia, které bylo zaplaveno, se k nim dnes rovněž s omezeními přidává.

Stát New York už požádal federální vládu ve Washingtonu, aby zaplatila veškeré náklady na úklid a nápravu škod. Mediální magnát Rupert Murdoch na Twitteru oznámil, že na odstranění následků věnuje milion dolarů. Do odklízení ruin se zapojily tisíce lidí. Na severu New Jersey se snaží zabránit škodám způsobeným únikem nafty z ropného zařízení do okolních vod.

Guvernér státu New York Andrew Cuomo požádal prezidenta Obamu, aby federální rozpočet uhradil celou odhadovanou škodu ve výši šest miliard dolarů. Rozpočet státu je ovšem kvůli pomalému ekonomickému zotavení omezen. Pokud však Washington žádost schválí, bude to oproti loňsku významná změna. Tehdy federální vláda pokryla 75 procent nákladů na úklid po bouři Irene, která loni region zasáhla.

O větší podíl federálních peněz požádali kvůli mimořádnému rozsahu bouře také dva senátoři ze sousedního New Jersey, jenž při úderu Sandy utrpělo největší škody. Právě postiženým rodinám v New Yorku a New Jersey se rozhodl věnovat milion dolarů mediální magnát Rupert Murdoch. Oznámil to na Twitteru. Doufá také, že se podobně jako jeho News Corporation zachovají i další společnosti.

Podle společnosti Eqecat by se pojistné škody mohly v USA pohybovat až ve výší 20 miliard dolarů (zhruba 389 miliard korun). Pokud se tento odhad vyplní, bude Sandy pro pojišťovny čtvrtá nejnákladnější katastrofa v dějinách USA. Předčí ji jen hurikán Katrina z roku 2005, teroristické útoky na New York a Washington z 11. září 2001 a hurikán Andrew na Floridě z roku 1992.

Americký prezident Barack Obama:

„Budeme tady mít ještě hodně práce a byl bych nerad, aby si někdo myslel, že se to přes noc všechno uklidí. Musíme být realisti a mít přiměřená očekávání. Mohu vám ale slíbit, že federální vláda bude pracovat v úzké spolupráci se státními a místními úřady a nepřestaneme, dokud nebude vše hotovo.“

Po třech dnech se znovu rozjíždí prezidentská kampaň

Po třech dnech pozastavení se znovu rozjíždí prezidentská kampaň obou kandidátů. Obama v minulých dnech trávil čas ve státech, které bouře nejvíce postihla. Právě zde se ale podpora Obamy předem všeobecně očekávala.  Stávající prezident se po poslední návštěvě New Jersey dnes rozjel na mítinky do klíčových států, které mohou o příští hlavě státu rozhodnout – tedy Wisconsin, Colorado a Nevada. Mitt Romney se naopak pokusí získat jedny z posledních hlasů ve Virginii.

Vít Pohanka, zpravodaj ČRo:

„Je pravda, že události kolem bouře Sandy mohou 'pomoci' spíše Obamovi, protože se ukazoval jako muž, který je na svém místě, a média se na něj jako prezidenta logicky zaměřovala. Na druhou stranu se Mitt Romney se zachoval velmi decentně, situace nevyužil a nijak vládu nenapadal. Jestli to některému kandidátovi pomohlo, tak možná mírně prezidentu Obamovi.“

Následky bouře Sandy na východním pobřeží USA
Zdroj: ISIFA/EPA/Mark Olsen

Lidé bojují s vylitou naftou

Ve 13 amerických státech, které bouře zasáhla, se do odklízení trosek a obnovy zapojilo deset tisíc příslušníků národních gard. 200 lidí také pracuje na likvidaci škod ve vodách mezi Sewarenem v New Jersey a newyorským Staten Islandem, kam se vylilo 115 tisíc litrů nafty, informovala stanice NBC s odvoláním na pobřežní stráž. „Nikdo nebyl zraněn a k žádnému dalšímu úniku po prvotní havárii nedošlo,“ oznámila společnost Motiva, která je společným podnikem firem Shell a Saudi Refining.

Bez proudu nadále zůstává šest milionů Američanů, dvě třetiny z nich žijí v New Yorku a New Jersey. V zasažené oblasti jsou stále odstaveny tři jaderné elektrárny, v řádu dnů by se ale k síti mělo připojit newyorské jaderné zařízení Indian Point. Energetické společnosti ujišťují, že nehrozí žádná jaderná havárie jako v japonské Fukušimě. Odstavené reaktory prý nevykazují žádné problémy.

Velká část Manhattanu je stále bez proudu
Zdroj: Mario Tama/ISIFA/Getty Images

Život bez proudu - supermarkety rozdávají maso, vše se platí jen v hotovosti

V New Yorku je znát velký hlad po dobíjení telefonů či přenosných počítačů. Lidé se shlukují kolem přenosných generátorů, které pomocí propletenců rozdvojek nabíjejí i dvacítku přístrojů najednou.  

Televizní stanice NBC dnes oznámila, že v pátek bude z newyorského Rockefellerova střediska přenášet benefiční koncert, který pro americký Červený kříž uspořádají hvězdy showbyznysu. Očekává se účast Bruce Springsteena, Jona Bon Joviho, Billyho Joela, Christiny Aguilerové a Stinga. Zpěváci chtějí podle pořadatelů poděkovat hasičům, policistům a pracovníkům vládních agentur za jejich pomoc při zvládání následků bouře Sandy.