Letní politické příměří ve Francii skončilo. Boj o Elysejský palác začíná

Události: Francouzská prezidentská kampaň začíná (zdroj: ČT24)

S prvními zářijovými dny se ve Francii začala vyostřovat prezidentská kampaň. Volby se konají na jaře a řady kandidátů se čím dál víc rozšiřují. Nově se mluví o čerstvém exministrovi hospodářství Emmanuelu Macronovi. Kandidaturu už ohlásil bývalý prezident Nicolas Sarkozy. Jeho strana Republikáni i šéfka Národní fronty Marine Le Penová v sobotu uspořádaly první mítink politické sezony.

Ministr hospodářství Emmanuel Macron se pro nesoulad s Hollandovými názory rozhodl na svůj post rezignovat. „Přeji si dnes zahájit novou etapu svého boje a vystavět projekt, který by sloužil výhradně všeobecnému zájmu,“ uvedl. 

Nikdo ve Francii nepochybuje o tom, co to znamená. Bývalý ministr chce usilovat o prezidentské křeslo. Hollandovi příznivci mluví o zradě. Macron založil nové hnutí s názvem Na pochodu (En Marche !) . Ve francouzštině jsou to stejné iniciály jako jeho jméno. 

Populární ministr ale nemá politickou podporu – na rozdíl od bývalého prezidenta Sarkozyho. Dlouho se čekalo, kdy oznámí, že se chce do Elysejského paláce nastěhovat znovu. Jeho příznivci se konečně dočkali.

Nicolas Sarkozy
Zdroj: Szwarc Henri/ČTK/ABACA

Sarkozy se hned dokázal chopit témat, která jsou mu blízká a která po nedávných atentátech zajímají drtivou většinu Francouzů: bezpečnost a boj proti islámským radikálům. „Potřebujeme zákon, který zakáže nošení burkin na francouzských plážích a ve francouzských bazénech,“ řekl na politickém mítinku Republikánů.

Tvrdé postoje Sarkozy zřejmě zastává i proto, aby přetáhl voliče Národní fronty. Podpora Marine Le Penové je totiž už dlouho vysoká a málokdo teď pochybuje o tom, že se dostane do druhého kola prezidentských voleb – alespoň ve vesnici Brachay, kde ji volí skoro všichni.

Islamisté, občas převlečení za různé asociace a sdružení, používají islamofobii jako štít. Když se stavíte proti provokujícím oděvům, hned jste islamofob!
Marine Le Penová

Současný prezident Hollande zatím své politické úmysly neoznámil. Prodloužení pobytu v Elysejském paláci je ale v tuto chvíli vzhledem k jeho nízké oblibě velmi nepravděpodobné.