Krysa hlavní podezřelou po výpadku chlazení ve Fukušimě

Tokio - Chladicí systém nádrže s vyhořelým palivem jednoho z reaktorů japonské jaderné elektrárny Fukušima dnes na dvě hodiny opět selhal. Je to druhý podobný výpadek za necelý měsíc. Podezření přitom padlo na drobné hlodavce. Při předchozím výpadku se totiž našla u rozvaděčů mrtvá krysa. Dělníci proto teď v elektrárně natahují sítě tak, aby se sem znovu tato zvířata nedostala.

Dnes opět selhal chladicí systém nádrže s vyhořelým palivem jednoho z reaktorů. Po dvou hodinách se ale podařilo výpadek odstranit. Dnešní selhání zřejmě zapříčinily stavební práce, které měly zabránit tomu, aby se do elektrárny dostali hlodavci. „Dělníci v objektu natahovali sítě, které mají propříště zabránit tomu, aby se do objektu dostali drobní živočichové,“ upřesnila společnost TEPCO provozující elektrárnu. 

Právě krysa totiž zřejmě způsobila minulý výpadek elektřiny. Jedna se našla mrtvá u rozvaděčů. Chlazení přitom nefungovalo ještě další dva dny.

V nádržích se chladí použité palivo z atomových reaktorů, přičemž se uvolňuje velké množství tepla. Kdyby delší dobu nefungovalo ochlazování, mohla by voda v nádržích začít vřít, odpařovala by se a vyhořelé palivové tyče by byly vystaveny vzduchu. To by představovalo vážný problém a možnost úniku radiace.

Jaderná elektrárna Fukušima byla poškozena při mohutném zemětřesení a tsunami 11. března 2011. Otřesy půdy tehdy poničily ochlazovací systémy reaktorů, což vedlo k úniku radioaktivity. Desetitisíce lidí bydlících v okolí elektrárny byly evakuovány a doposud se do svých domovů nevrátily. Technici elektrárnu stabilizovali, ale plně odstranit následky katastrofy podle expertů potrvá ještě roky.