Kromě duchovního obohacení si odvážejí poutníci z Mekky i zlato

Mekka - Na dnešek připadá vrcholný okamžik letošní pouti do Mekky. Přes dva miliony muslimů stráví den modlitbami na planině Arafát. Tisíce věřících během pouti navštíví místní trhy, aby si z cesty přivezli vzácné suvenýry, velký zájem je o saúdské zlato.

Nejen duchovní vzpomínky, ale i ty hmotné si chtějí odvézt tisíce poutníků z nejsvětějšího místa islámu. Obchody se zlatými klenoty lemují ulice přímo v blízkosti Velké mešity. Podle návštěvníků Mekky jde o příležitost zakoupit něco jedinečného. „Kupovat saúdské zlato má dva důvody. Za prvé - jde o dobré zlato - a za druhé, je to svaté místo pro muslimy, takže upřednostňujeme zlato právě odtud,“ vysvětluje poutník z Bangladéše. 

Kromě faktu, že jde o suvenýry z posvátného místa, vyzdvihují obchodníci se zlatem i další výhody zdejší koupě. „Karát ze Saúdské Arábie je zárukou. Je kontrolován vládou. Pokud je zlato 21karátové, nikdy neklesne jeho hodnota, jako například v jiných zemích,“ ujišťuje obchodník se zlatem Mahdí al Mahrí.  

Většina zlata, které poutníci vozí na památku svým příbuzným, pochází z přístavního města Jeddahu. Mezi kupovanými dárky dominují náramky, prsteny nebo náušnice.

Muslimští poutníci se dnes shromáždili na planině Arafát a strávili na ní den modlitbami. Prosí boha o prominutí svých hříchů a žádají ho, aby jim dal sílu pro další život. Muslimové věří, že právě zde prorok Mohamed pronesl poslední kázání. Někteří už na Arafátu sbírali kamínky, jimiž budou v pátek symbolicky kamenovat Satana. Dorazila sem i skupina Syřanů, vybavená velkým praporem povstání, které už 19 měsíců usiluje o svržení režimu prezidenta Bašára Asada. „Bože, učiň konec Bašáru Asadovi,“ nahlas úpěnlivě prosil asi třicetiletý syrský poutník. Na letošní velkou pouť do Mekky se sjelo skoro 3,5 milionu lidí.

Poutníci nakupují zlato (zdroj: ČT24)