KLDR hrozí útokem na námořní základny USA

Pchjongjang - Severní Korea dnes pohrozila odvetným útokem na americké námořní základny na ostrovech Guam a Okinawa. Má podle ní jít o odvetu za společné cvičení USA a Jižní Koreje, během něhož nad Korejským poloostrovem přeletěly stroje B-52. Washington přelet minimálně jednoho bombardéru přiznal, Jižní Korea pak potvrdila další. KLDR už dříve pohrozila Spojeným státům preventivním jaderným útokem a s Jižní Korejí vypověděla smlouvy o neútočení.

„Radíme Spojeným státům, aby nezapomínaly, že naše přesně cílené zbraně mají na dostřel Andersonovu leteckou základnu na Guamu, odkud startují B-52, stejně jako japonské území, kde jsou umístěny atomové ponorky na námořních základnách na Okinawě,“ citovala oficiální agentura KCNA mluvčího severokorejského vojenského velitelství.

Napětí na Korejském poloostrově je na nejvyšší úrovni za několik posledních let. Pchjongjang v únoru provedl již třetí pokusný jaderný výbuch, za což na něj Rada bezpečnosti OSN uvalila zpřísněné sankce. KLDR vzápětí vypověděla smlouvy o neútočení s Jižní Korejí a Washingtonu pohrozila preventivním jaderným útokem. Pevninská část USA je však mimo dostřel severokorejských raket, zatímco tichomořské základny nikoli.

OSN prošetří stav lidských práv v KLDR

Rada OSN pro lidská práva (UNHRC) zahájí mezinárodní vyšetřování stavu lidských práv v Severní Koreji. Příslušnou rezoluci tento orgán OSN přijal jednomyslně. Některé případy údajného porušování lidských práv v KLDR by podle UNHRC mohly být označeny za zločiny proti lidskosti. Pchjongjang obvinění uvedená v rezoluci odmítá.

Rezoluci, která odsuzuje předpokládané mučení a pracovní tábory pro politické vězně, předložilo Japonsko spolu s Evropskou unií za podpory Spojených států. Na základě tohoto dokumentu vzniká tříčlenný tým, který bude porušování lidských práv jeden rok vyšetřovat.