Kiska: Sestavením vlády pověřím Fica, s Kotlebou se nesejdu

Sestavením nové vlády bude v úterý pověřen předseda vítězné strany Smer-SD a současný premiér Robert Fico. Ve svém prvním povolebním projevu to oznámil slovenský prezident Andrej Kiska. Sejít se však plánuje se všemi předsedy nově zvolených parlamentních stran vyjma Mariana Kotleby z krajně pravicové strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (LSNS), kterého na schůzku nepozval.

„Jsem rozhodnutý pověřit předsedu strany Smer, která získala ve volbách nejvíce hlasů, sestavením vlády a většinové koalice, která by za takovou vládou stála,“ prohlásil ve svém projevu slovenský prezident.

„V pondělí v průběhu dne a v úterý ráno se postupně setkám s předsedy zvolených politických stran s výjimkou pana Kotleby, abych zjistil, jak vidí možnost poskládat stabilní většinu se smysluplným programovým vyhlášením,“ uvedl dále Kiska.

Varianta složení většinové vlády ze Smeru-SD, SNS, Most-Híd a strany Sieť, o které podle médií uvažovali Ficovi sociální demokraté, již ale patrně padla. Strana Sieť se totiž rozhodla, že nebude jednat se Smerem o vytvoření kabinetu a že nepochybně nebude překážkou k sestavení pravicové vlády. Večer pak předsednictví strany Most-Híd rozhodlo, že rovněž nebude jednat s nynější vládní stranou. 

Pokud se vítěznému Smeru-SD koalici najít nepodaří, pomyslnou štafetu hodlá převzít liberální strana Sloboda a solidarita (SaS) europoslance Richarda Sulíka, která překvapivě skončila na druhém místě se ziskem 12,1 procenta hlasů.

Slovenský prezident očekává, že jednání o vzniku nové vlády budou náročná. „Voliči rozhodli tak, že vznikla komplikovaná situace. Je tu více dělících čar mezi zvolenými politickými stranami. Některé nelze překonat, ani by to nebylo správné. Některé nebude jednoduché překonat, ačkoliv to patrně bude nevyhnutelné,“ uvedl Kiska. 

Do slovenské 150členné Národní rady se probojovalo osm politických stran a hnutí. Z dosavadních vyjádření jejich zástupců o povolební spolupráci vyplývá, že vládu s většinovou podporou by musely složit nejméně čtyři strany. To by znamenalo výraznou změnu oproti současnosti, kdy je v úřadu jednobarevná vláda Smeru-SD.

Naopak poprvé do slovenského parlamentu míří LSNS, která je proti členství Slovenska v NATO, ostře se vymezila vůči uprchlíkům a v minulosti se její sympatizanti účastnili pochodů vůči Romům. „Budeme mít v parlamentu i radikální politický extremismus ve stejnokrojích,“ komentoval úspěch LSNS ve svém projevu slovenský prezident.

Voliči podle prezidenta politikům jasně vzkázali, že je potřeba dramaticky zvýšit důvěru občanů ve stát. „Nemyslím, že jsou u nás ohroženy hodnoty. Lidé dali najevo, že očekávají, že tyto hodnoty přinesou konkrétní výsledky pro jejich každodenní život,“ uvedl Kiska.

Výsledky slovenských voleb
Zdroj: ČT24

Zeman: Kotlebova strana je fašistická, pomohla jí i média

Kotlebovu stranu přímo odsoudil i český prezident Miloš Zeman. „Je to normální fašistická strana, která u nás v takovém rozsahu díky bohu neexistuje,“ uvedl Zeman na návštěvě Karlovarského kraje. Podle něj slovenská média svojí kampaní proti Robertu Ficovi přispívají k vzestupu extrémně pravicových stran.

„Já jsem blahopřál Robertu Ficovi k volebnímu vítězství, k těm 28,5 procentům. A aniž bych se vměšoval do slovenských vnitřních záležitostí, překvapil mě nástup strany, kterou pokládám za fašistickou, takže předpokládám, že pan Kotleba na mě podá trestní oznámení… Ale ano, je to nástupce Hlinkovy Lidové strany,“ dodal Zeman.

Proti Kotlebovi protestovala v Bratislavě tisícovka lidí

Více než tisíc lidí se podle policie sešlo v centru Bratislavy na protest proti Kotlebově straně. Dav nesl transparent „Stop fašismu“ a plakáty s přeškrtnutým hákovým křížem, organizátoři také rozdávali odznaky s přeškrtnutou fotografií Kotleby. K pochodu se postupně přidali další lidé a v jeho závěru organizátoři odhadli počet účastníku na dva tisíce až tři tisíce. Na podobnou akci v Banské Bystrici přišlo podle médií asi 150 lidí.

„Je to protest proti tomu, že se klerofašistická strana dostala do parlamentu. Jednou jsme to již zažili, nechceme, aby se historie opakovala. Kromě toho, že se (LSNS) otevřeně hlásí ke klerofašistickému odkazu slovenského státu a válečného zločince Jozefa Tisa, tak propaguje nenávist vůči jakýmkoli menšinám, včetně názorových,“ řekla spoluorganizátorka bratislavského pochodu Eva Riečanská.