Kambodža: Musejí opustit své pozemky, aby je vláda pronajala pro luxusní bydlení

Phnompenh - Vláda v Kambodži násilím vystěhovává obyvatele z centra hlavního města Phnompenhu. Pozemky, na kterých stojí jejich domy, pak pronajímá firmě, která tu staví luxusní bydlení. Naopak lidé, kteří byli nuceni odejít, dostanou jen nepatrnou kompenzaci, která nestačí ani na to, aby si pořídili byt nebo dům. Situaci zabírání půdy vyřeší podle odborníků pouze politické změny v zemi. Ty ale v blízké budoucnosti čekat nelze. Kambodžský premiér Hun Sen se nedávno vyjádřil, že zůstane u moci tak dlouho, jak se mu bude chtít. Problémy s násilným vystěhováním tak mohou Kambodžu pronásledovat další dlouhé roky.

Lidé násilím vyhnáni ze svých domovů protestují před správou města. Tvrdí, že je úřady podvedly. Policisté dlouho nepřihlíží a protest rozeženou. Jádro sporu leží v srdci města u jezera Boeung Kak. Místní obyvatelé jednoho dne zjistili, že pozemky, na kterých stojí jejich domy a které jim patří, prodala kambodžská vláda bez jejich vědomí někomu jinému. 

Hlasy nespokojených obyvatel:

„To, co děláte, je horší než za Rudých Khmerů. Pol Pot lidi zabíjel a naše vláda teď s námi dělá to samé ještě jednou.“

„Když jsme opravovali odpadní systém, přišli zástupci firmy s ozbrojenými policisty. Řekli nám, že jestli chceme v našich domech dál žít, tak budeme zatčeni. Nikdo nás o žádném projektu neinformoval. Přesto jsme neměli šanci, prostě jednoho dne začali zasypávat jezero.“

„Když lidé slyší slovo development, zmocní se jich panický strach. Development znamená, že lidé se vyhání jako zvířata. V našem případě řekla stavební firma pouze, že potřebuje naši půdu.“


Vláda, jejíž sídlo stojí hned u jezera, pronajala oblast na 99 let firmě Shukaku. Majitelem firmy je senátor Lao Meng Khin, který je blízkým důvěrníkem premiéra Hun Sena a jeden z hlavních sponzorů jeho Kambodžské lidové strany. S médii ovšem nekomunikuje. 

Vláda nabízí jednotlivým rodinám kompenzaci 185 tisíc korun. Skutečná cena jednoho pozemku se tady ale odhaduje na šest a půl milionu. Stovky rodin tedy kompenzaci a vystěhování odmítá. Ve sporu s vládou jim pomáhá právnická nevládní organizace Housing Rights Task Force. „V porovnání s režimem za Pol Pota máme teď sice zákony a směrnice, ale všechno pouze teoreticky. V praxi je to stále stejně špatné jako dřív. Neexistuje tu žádný nezávislý právní systém. Pro bezmocné je to v této zemi těžké. Takoví lidé nemají žádnou šanci u soudu vyhrát,“ vysvětluje jeden z právníků. 

Některé rodiny od jezera Boeung Kak skončily ve slamu na předměstí Phnompenhu. Když sem přišly, byla tady jen rozměklá půda, bez budov nebo příjezdových cest. Nevládní organizace odhadují, že podobný osud hrozí jenom v Phnompenhu asi 70 tisícům lidí. 

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)