Jihoafričané truchlí za Mandelu: se zpěvem i s obavami

Johannesburg – Hudba, tanec zpěv: tak reagují Jihoafričané na smrt svého národního hrdiny a bývalého prezidenta Nelsona Madely. „Je to oslava života, ne smrti, Nelsona Mandely,“ vysvětlil první český velvyslanec v JAR Pavel Vošalík. „Jistě že smutek tady je, ale jsme tady také svědky vzniku legendy, která bude žít dál,“ dodal. S Mandelovou smrtí se ale také znovuobjevují otázky budoucího směřování jihoafrické společnosti, pro kterou představoval Mandela tmelící prvek.

Speciál BBC Africa věnovaný Nalsonu Mandelovi

Po oznámení Mandelova úmrtí se v noci před jeho domem v Johannesburgu sešly stovky truchlících lidí. Mnozí tam přišli i se svými dětmi, aby vzdali hold „otci národa“. Jihoafričané bez ohledu na barvu pleti či náboženské vyznání na ulici zpívali, tančili a zapalovali svíčky.

Jak je podle tradicí v Africe při takových příležitostech, i před Mandelovým domem se mísí smutek s radostí. Lidé zpívají na oslavu jeho života, třeba „Nelson Mandela ha hona ea tshwanang le yena“, což znamená, že není druhý takový jako Nelson Mandela. Lidé v Johanesburgu také pokládají květiny k Mandelově soše a všichni se shodují na tom, že chtějí naplňovat jeho odkaz.

Řada Jihoafričanů je skonem muže, který zemi přinesl usmíření a mírové soužití, vážně otřesena a má strach z budoucnosti. Přes ujišťování nejvyšších představitelů i vážených osobností, že JAR bude pokračovat na cestě pryč od hořké minulosti apartheidu, se mnozí bojí toho, co by mohlo následovat.

  • „To nebude dobré! Myslím, že tu bude rasističtější země. Lidi se postaví proti sobě a budou vyhánět cizince. Mandela byl jediný, kdo nás držel pohromadě,“řekla jedna z Jihoafričanek truchlících před Mandelovým domem Sharon Qubekoá.

Na to, že situace v Jižní Africe je jiná než za vlády Nelsona Mandely, upozorňuje i afrikanistka Hana Horáková. „Mandelovy ideály byly založeny na boji za svobodu a demokracii. Dnes jde v JAR spíše o svobodu ekonomickou,“ uvedla Horáková s tím, že se v JAR objevuje také hodně populistických politiků a politických uskupení využívajících špatné ekonomické situace lidí. „Já si troufám tvrdit, že odchod Nelsona Mandely nezpůsobí žádný zvrat ve směřování Jihoafrické republiky,“ myslí si ale Horáková.

Vošalík: Mandela nebojoval jen proti apartheidu, ale za práva každého člověka

Vošalík ale poukazuje na to, že JAR se s národnostními problémy vypořádala lépe než okolní země. „Když padl apartheid, taky byla očekávání vývoje v JAR velice špatná,“ řekl český velvyslanec s tím, že očekávaný odchod bílé menšiny nenastal. „Mandelova vize duhového národa byla něčím, čemu bylo nasloucháno,“ upozornil Vošalík na Mandelovu shopnost spojovat. „Je snadné změnit zákony, ale ty stereotypy v hlavách lidí přetrvávají,“ připustil ale Vošalík, že dodnes určitá bariéra mezi bílou a černošskou populací přetrvává.

Pohřeb legendárního bojovníka proti apartheidu Mandely se uskuteční 15. prosince, oznámil to prezident JAR. Pohřeb zesnulého jihoafrického exprezidenta Nelsona Mandely se zřejmě stane jednou z největších smutečních událostí v dějinách. Jak vyplývá z informací médií, chystá se ho zúčastnit velké množství šéfů států a vlád a významných osobností z celého světa, včetně všech žijících prezidentů Spojených států. „Tento pohřeb bude srovnatelný s pohřbem bývalého papeže Jana Pavla II., kterého se zúčastnilo pět králů, šest královen, 70 šéfů států a vlád a na dva miliony věřících,“ napsal britský list The Guardian.

Mandela bude podle přání pochován ve vesnici Qunu na jihovýchodě Jihoafrické republiky, kde strávil dětství. Zuma na nadcházející neděli 8. prosince vyhlásil celostátní den smutku, po němž bude následovat smuteční týden. Jeho součástí bude pietní ceremonie na johannesburském fotbalovém stadionu. Ta se uskuteční 10. prosince a podle agentury DPA se očekává účast světových představitelů.

Nejznámější Mandelovy výroky:

  • „Vstupujeme do nové společnosti, v níž všichni Jihoafričané, černí i bílí, budou moci jít beze strachu kupředu, ujištěni o lidských právech; duhový národ v míru mezi sebou i s celým světem,“ řekl Mandela při své prezidentské inauguraci.
  • „Nikdo se nenarodil s tím, že nenávidí někoho pro jeho barvu pleti nebo pro jeho náboženství. Lidi k tomu musí být naučeni. Pokud se ale naučí nenávidět, mohou být také naučeni mít rádi, protože láska je člověku přirozenější než její opak.“
  • „Největší chloubou života není nezažít pád, ale pokaždé při tom vstát.“
  • „Naučil jsem se, že odvaha neznamená, že nemáte strach, ale že nad ním dokážete zvítězit. Statečný není člověk, který se nebojí, ale ten, kdo se svým strachem bojuje.“
  • „Každá věc se zdá neuskutečnitelná, dokud ji neuděláte.“
  • „Být svobodný neznamená jen setřást okovy, ale žít způsobem, který respektuje a prohlubuje svobodu druhých.“
  • „Mít vztek je jako napít se jedu a doufat, že zabije vaše nepřátele.“
  • „Bojoval jsem proti nadvládě bílých, bojoval jsem i proti nadvládě černých,“ řekl Mandela při své obhajobě u soudu v roce 1964.
  • „Z příliš dlouhé zkušenosti s neuvěřitelným lidským neštěstím se musí narodit společnost, na kterou bude lidstvo hrdé.“
  • „Dobrá hlava a dobré srdce, to je prostě fantastická kombinace.“